Fontem 3V Shisongu v Kamerunu se je zbralo več tisoč ljudi, da bi skupaj pregledali 50-letno zgodovino bratstva, hvaležni za tiste, ki so začeli, in se soočili z novimi perspektivami.

»Izjemna, Božja zgodba, ki jo dobro poznate. Zelo veliko let zvestobe in zavzemanja številnih med vami, ki so pomagali vzkaliti temu semenu, posajenemu na začetku v Kamerunu. Iz njega so zacveteli deli človeštva, ki ga je prenovila ljubezen in teži k uresničenju Božjega načrta s celotno afriško celino in še dlje.« To je nekaj odlomkov iz sporočila Marie Voce (Emmaus), predsednice Gibanja, ki ga je poslala članom Gibanja v Afriki ob praznovanju 50. obletnice prihoda “karizme edinosti” na svojo celino.
Fontem 52000 ljudi se je zbralo 9. februarja blizu Fontema, v Shisongu, prav tam, kamor so prišli prvi fokolarini 12. februarja 1963. Prišli so vsi, ki se imajo za “Chiarine otroke” in so januarja 2009 prav tu obhajali Cry Die (konec žalovanja) za ustanoviteljico Gibanja. S tem dogodkom so Chiaro Lubich svečano prišteli med prednike in je zato vredna, da se je spominjajo in kličejo k njej, kajti “njen ideal solidarnosti, duhovnosti, podelitve/sočutenja in ljubezni ne more umreti”. Tu so tudi tisti, ki so bili v teku let pritegnjeni v “novo evangelizacijo”, organski načrt, ki sta ga leta 2000 pripravila Chiara in fon (kralj) Fontema. Ta se je sam prvi zavzel pred svojim ljudstvom, da bo živel evangeljskega duha ljubezni in edinosti. Isti fon je zatem pritegnil še poglavarje in plemenske velikaše.
Shod v Shisongu se je začel s time-outom za mir in nadaljeval z ‘molitvijo za slavljenje jubileja’, s katero so prosili Boga, naj poveča vero vanj, hvaležni ‘pionirjem’ te pustolovščine (Chiara Lubich, škof Julius Peeters in fon Defang); da bi znali začeti znova, ponižno ljubiti vsakega bližnjega, da bi hodili naproti vesoljnemu bratstvu, povečali plamen ljubezni v vsaki skupnosti, da bi bili apostoli Jezusove oporoke “da bi bili vsi eno” (Jn, 17,21).
S svojimi sporočili sta bila posebej navzoča dva od prvih fokolarinov, ki so veliko delali za Afriko: Bruna Tomasi in Lucio Dal Soglio. Branje njunih besed in besed drugih začetnikov (Rosa Calò, Rita Azarian) je bilo uvod v dokumentarni film “Fokolari, 50 let v Afriki”, v katerem so pregledali etape te zgodovine, ki se dotakne tudi Piera Pasolini in Marilen Holzhauser. Posebna številka revije New City, afriška izdaja Novega sveta, je v celoti posvečena temu jubileju.
Od začetkov Božja beseda ni bila samo predmet premišljevanja, ampak je povzročila konkretne izbire v vsakdanu. Z nastankom raznih skupnosti so izkusili duha družine, ki daje v skupnost tudi potrebe. Nastale so številne pobude – kot socialni programi, šole in sanitarni centri: zavod v Fontemu, vrtci, prvi razredi osnovnih šol in pošolska dejavnost v Kamerunu, Nigeriji, Tanzaniji, Burkini Faso, na Slonokoščeni obali in v Keniji; bolnišnica v Fontemu, zdravniški centri v Ugandi, Kongu in na Slonokoščeni obali; dejavnosti za odpravo slabe prehranjenosti, mizarske delavnice za mlade v Južnoafriški republiki, Kamerunu, na Slonokoščeni obali in v Keniji; poljedelski projekt v Nigeriji.
Od začetka sedemdesetih let je več mladih Afričanov odkrilo “Chiarino pot” in z njo nov življenjski slog. Kot Anne Nyimi Pemba (Kongo) in Venant Mbonimpaye (Burundi) so zapustili vse, da bi hodili za Jezusom, začeli so novo pot za posvečeno življenje v Afriki. Za njimi še veliko drugih.
Na praznovanju v Shisongu je bila tudi mafua Christina, kraljica Bangva, in profesor Martin Nkafu, tudi iz Fontema, danes profesor filozofije in tradicionalnih kultur na papeški lateranski univerzi. Poleg njihovih osebnih izkušenj pomeni paleta izkušenj novih rodov (otrok, najstnikov, mladih) nadaljevanje ideala bratstva, ki se je začel pred 50 leti.
»Ljudstvo, rojeno iz evangelija, je zmožno pričati, da je družina onkraj pripadnosti določenemu plemenu, narodnostni manjšini ali narodu,« je še zapisala v svoje sporočilo Maria Voce. Voščila je, da bi skupaj šli naprej po tej pomembni etapi, ki bo trajala vse leto, slovesnosti bodo potekale v mariapoliju Piero 19. maja med vseafriškim kongresom volontarjev in v različnih drugih afriških državah.