V božičnem času, ko se obdarujemo in izkazujemo drug drugemu pozornost in bližino, se spominjamo tudi osamljenih in trpečih. Posebej nas bolijo razmere v katerih živijo otroci, starejši, mladi, očetje in mame v vojni v Ukrajini. Sprašujemo se, kako bi jim lahko v teh prazničnih dneh vzbudili upanje in občutek, da nekdo misli nanje, kako bi na njihove zaskrbljene in izmučene obraze pričarali droben nasmešek in v srcu vsaj malo topline.

S pobudo »Božični žarki bližine za srca Ukrajine« želimo prav to.

Otroci, pridružite se nam in pripravite darilo za vrstnika v Ukrajini. Družine, vživite se v vojne razmere in mraz in v paket razvrstite tisto, kar bi vas v podobnih razmerah osrečilo. Starejši, vi najbolje veste, kaj potrebuje nekdo vaših let.

O sodelovanju se pogovorite tudi z vašim župnikom in sodelavci Karitas. Če se bodo vključili pa tudi o načinu in času zbiranja daril. Akcija poteka do 30. decembra. Vsaka skupina ali župnija naj se tudi glede oddaje paketov organizira sama.

V začetku januarja (ne prej!), prosimo, pokličite Petra Avsca iz Škofijske Karitas Ljubljana na tel: 031 668 389 in se dogovorite kateri dan in katero uro lahko pripeljete vaše pakete v skladišče Karitas na Slovenčevo 19 v Ljubljani. Zbrano bo poslano v Ukrajino konec januarja.

Namigi za vsebino paketov (po pogovoru z Miro Milavec iz Kijeva):

Paket za otroka lahko vsebuje sladkarije, nove igrače in igre (takšne, ki niso vezane na slovenski jezik), pobarvanke, barvice,…, topla zimska oblačila (šale, kape, rokavice, nogavice, puloverje), lahko pa tudi toplo odejo. Darilo naj bo tako, da bi ga bili veseli tudi vi.

Paket za družine in starejše lahko vključuje osnovno hrano (moko, kaše – ajdova, pšenični zdrob, maslo ali margarino v plastični embalaži), konzerve (ribe, meso, enolončnice, paštete), priboljšek (čokolade, piškote, klobase) ter kavo in čaj, lahko tudi toplo odejo. V paketih naj ne bo nobenih tekočin, niti olja.

Vse naj bo zapakirano v kartonske škatle.

Na škatlo v desni vogal prilepite nalepko z napisom za koga je (družina, starejši, ali punčka 5-7 let ipd….), lahko v slovenščini, angleščini ali ukrajinščini.

Darilu lahko priložite risbico, voščilnico ali drugo sporočilo. Napisano naj bo v ukrajinščini (prosimo, uporabite googlov prevajalnik), saj bo prišlo neposredno v roke »naslovljenca«.

Naj bo za letošnji božič tudi to dejanje naše kadilo, zlato in mira, ki jih bomo položili Jezusu v njegove jasli.

Blagoslovljen božič!

Pobudniki iz Marijinega dela skupaj s Slovensko Karitas

p.s. Za vse dodatne informacije se obrnite: Marjeta Žumer, marjeta.zumer@gmail.com, 041 886 915.