21. novembra 2022 je v Mednarodnem središču Gibanja fokolarov (Rocca di Papa, Italija) potekalo srečanje z naslovom “Božje ljudstvo, prepletanje različnosti. Veliko vozlišč, ena mreža”, ki je združila različne cerkvene stvarnosti, povezane s karizmo edinosti.

»Smo del Cerkve z različnimi barvami, z različnimi barvnimi odtenki; toliko barv, kolikor je karizem, služb, ozemelj, iz katerih prihajamo, narodov. Naša naloga je ustvarjati v tej različnosti edinost, predvsem pa ustvarjati skupnosti, v katerih živeti evangelij v polnosti«. To so besede sestre Tiziane Longhitano iz kongregacije Frančiškovih sester ubogih, odgovorne za Center za posvečene ženske, pripadnice Gibanja fokolarov, ene od številnih udeleženk srečanja “Božje ljudstvo, prepletanje različnosti. Veliko vozlišč, ena mreža”, ki je potekalo 21. novembra in na katerem so se zbrali ljudje iz različnih držav in različnih poklicev, udeležilo se ga je okoli 40 ljudi v živo in kakih 600 povezanih prek zooma.

To je bil trenutek podelitve, da bi razumeli, kakšne korake je treba narediti, in da bi skupaj pregledali zelo lepo pot teh let. Ta se je začela aprila 1982 v dvorani Nervi v Vatikanu s kongresom “Duhovnik danes, redovnik danes”.  Tistega srečanja se je udeležilo približno 7000 duhovnikov in redovnikov. S pričevanji z vseh koncev sveta so pokazali, kakšni so sadovi srečanja s karizmo edinosti in kakšno prenovo je prinesla številnim redovnim skupnostim in župnijam. Danes številne stvarnosti še naprej zbirajo te sadove, kar je znamenje procesa, ki poteka ne le v Gibanju fokolarov, ampak v celotni Cerkvi; stvarnosti, ki jih razsvetljuje “prerokba”, kot jo je v svojem govoru opredelila Margaret Karram, predsednica Gibanja fokolarov, »prerokba, ki si je utrla pot in še naprej dozoreva in postaja vedno bolj resničnost (upamo), ki jo deli in uresničuje celotna Cerkev«.

V teh 40 letih so si škofije, župnije, duhovniki in različne karizmatične skupnosti podelili izkušnje, ustvarjali skupnosti v luči karizme edinosti, tako da niso bili več posamezni deli Cerkve, ampak kot eno telo, ljudstvo, ki živi kulturo občestva, si prisluhne in hodi skupaj. Dovolj je, če pomislimo na pomemben razvoj Župnijskega in Škofijskega gibanja v zadnjih letih ter na zavzetost duhovnikov, redovnikov, posvečenih oseb in laikov na sinodalni poti. Na tem dogodku so bile predstavljene številne izkušnje.

Desi, poročena fokolarina, in Matheus, bogoslovec, iz Brazilije sta povedala, kako sta klic k sinodalnosti in k sinergiji z vsemi resničnostmi Gibanja pripeljala do nastanka različnih pastoralnih kongresov, ki so v središče postavili poslušanje, znanje in formacijo: »Naša srca se širijo k temu, k čemur smo poklicani: ‘Da bi bili vsi eno’,« je povedala Desi. Iz Ekvadorja je prišlo pričevanje apostolskega nuncija mons. Iz Ekvadorja prihaja pričevanje apostolskega nuncija monsinjorja Andrésa Carrascose in nekaterih duhovnikov nadškofije Quito. V njih je po duhovnih vajah dozorela želja po ustanovitvi skupine za premišljevanje Besede življenja. »Globlje sem doživel Besedo,« pravi oče Ramiro Ramirez, »bolj sem jo oživil v sebi, naučil sem se bolje razumeti evangelij (…) in tudi s svojimi sobrati duhovniki (…).« Oče Charles Serrano je dodal: »Vedel sem, da se bo srečalo približno 15 duhovnikov in da bo tam tudi nuncij. Toda ko sem prišel, sem našel duhovnike, ki so potrebovali ozdravljenje, s krhkostmi, žalostni in z zlomljenim srcem. Tudi jaz sem prišel v takem stanju (…). Čeprav sem ob prvem obisku rekel, da se ne bom vrnil, tudi če bi bil nor, zdaj mislim, da sem nor, saj vsak drugi torek v mesecu komaj čakam, da se vrnem na srečanje«.

Današnja Cerkev, ki mora živeti bratstvo, da bi se okrepila, »dejansko oblikuje ljudstvo, ki služi Božjemu kraljestvu, v korist življenja tam, kjer je njegov krik najbolj glasen«, je povedala sestra Maria Inês Vieira Ribeiro, povezana iz Aparecide (Brazilija). Različnost vsake stvarnosti tako postane pravo bogastvo Cerkve, ki kljub težavam tega časa gleda na svoje otroke kot na možne svetnike jutrišnjega dne. To je izkušnja mladih iz gibanja Karizme za edinost, ki želijo, potem ko so spoznali ideal Chiare Lubich, povezati karizmo enega s karizmo drugega. Iz tega se je med pandemijo rodil projekt “Svetniki skupaj, kakor v nebesih, tako na zemlji”, niz srečanj preko Zooma, delavnica, na kateri si podelijo izkušnje, uresničujejo evangelij in drug drugega spodbujajo, da bi z navdušenjem živeli lastno posvetitev.

Maria Grazia Berretta

Za ogled celotnega srečanja (v italijanščini): (3) POPOLO DI DIO, CROCEVIA DELLE DIVERSITA’ – YouTube