Delavnica o zakonitosti 2“Domov sem se vrnila bogata, v sebi nosim vsakega izmed vas.” Tako je zapisalo dekle s Sicilije svojim vrstnikom, s katerimi je ustvarjala miting v Kazerti 2013 (29. julij – 2. avgust). “Delati drug ob drugem, se darovati skupaj, razumeti drugega, se boriti,

sanjati, dolgo bedeti, se utruditi, izgubiti pogum in začeti vedno znova, verjeti. Vse to smo delali SKUPAJ, in to nas je zelo povezalo. Od daleč so prišle do njih besede papeža Frančiška v Rio de Janeiru: “Preko vas mladih vstopa v svet prihodnost. Ne ostanite na oknu življenja!” To je prepričljivo: “Da bi prišlo do spremembe, moramo začeti pri sebi!”
Za 500 mladih iz raznih delov Italije je bilo mesto Kazerta priložnost za srečanje z rano ilegalnosti, ki je razširjena po vsej Italiji, se spoprijeti z njo prav v krajih, kjer je zelo močna, naučiti se prodreti vanjo in jo ljubiti.
Delavnica o zakonitostiTrije popoldanski forumi: Zakonitost in okolje, Zakonitost in sprejemanje, Zakonitost in delo. Govorniki, ki so nosilci prizadevanja za vzpostavitev zakonitosti, in mladi so razvili močan pogovor. Med govorniki so bili odgovoren za ekomafijo, župnik iz Caivana in branilec zakonitosti v tej pokrajini, zdravnik onkolog, ekonomist in direktor združenja, ki deluje proti mafiji.
“Zakonitost ni objektiv. Ni niti vrednota, ampak predorodje, pripomoček, da bi prišli do cilja, in to je pravičnost.” Tako je spregovoril duhovnik Luigi Ciotti, predsednik združenja Libera. Kako povezati ljubezen in zakonitost? so vprašli mladi. Njegove besede so pomembne : “Ni zakonitosti brez enakosti”. “Če osebe niso spoštovane v svojih pravicah in v svojem dostojanstvu, postane legalnost orodje oblasti in izključevanja”. “Če je prijava utemeljena, je tudi oznanilo rešitve”; “današnji greh se imenuje delegiranje”; namesto tega “mora vsak sprejeti svojo odgovornost”, to pa je tretja noga za demokracijo.
“Smo pripravljeni plačati za svoje izbire, da bi bili dosledni svojim idealom?” so se vprašali mladi. Odgovor so poiskali dopoldne v konkretnem življenju v enajstih delavnicah na terenih, ki so bili vzeti kamori treba je ustvariti skupnost, biti ‘mi’, ki ustvarja zakonitost. O tem sta pričala sodnik iz Barija in novinar RAI.
Vera Araujo, sociologinja iz Gibanja fokolarov, je ustvarila izraz, ki je zajemal vsebino in izkušnje tega mitinga: kultura odnosa. Ta predpostavlja in prekaša samo zakonitost, a zahteva akcijo in medsebojno delovanje, da bi gradili skupnost tam, kjer obstajajo “bivanjske periferije”.
Petsto udeležencev je podpisalo manifest v petih točkah, v katerem so povzeli sprejete obveze. Naslednjič so se dobili na “LoppianoLab 2013” (20.-22. september) “Zaščititi Italijo, skupaj porajati prihodnost” in sprejeli pobudo “Slot-machine”, da bi nagradili pravilno usmeritev tistih lokalov, ki se odpovedo igram na srečo, ki bo konec septembra ozaveščala ljudi v številnih mestih po Italiji.
V Kazerti je ostalo znamenje vitalnosti tega mitinga: 120 m2 grafitov, na katerem je 160 mladih izmenjaje v 90-urah prikazalo izbruh barv, ki prihajajo iz preproste tube z barvo.
Victoria Gómez
Foto galerija na flickru: http://www.flickr.com/photos/99423333@N08/