Dajati, da bi zaščitili. Nova aplikacija za mlade in odrasle z vsakodnevnimi dejanji uči, kako poskrbeti za planet in skupnosti, ki so jih prizadele podnebne spremembe.

Sledenje lastni porabi, samostojno ali v skupinah, učenje majhnih in velikih vsakodnevnih dejanj za varčevanje z vodo in energijo ter preprečevanje, da bi zavrli preveč hrane in tako konkretno pomagali revnejšim državam. To so cilji nove aplikacije EcoGive – Give to Save, ki je na voljo na AppleStore in GooglePlay. Nastala je s podporo združenja New Ways for a United World/Nove poti za zedinjen svet, povezanega z Gibanjem fokolarov.

Mobilni telefon nosi v sebi naš svet v digitalni obliki. Če vidimo, kako se naše vsakodnevno vedenje odraža v digitalni razsežnosti, se lažje zavedamo, kaj resnično potrebujemo in kaj zapravljamo. S pomočjo te aplikacije so možni različni ukrepi, od ponovne uporabe vode za pranje sadja in zelenjave do ugašanja nepotrebnih luči, recikliranja rabljenih oblačil ali zavržene hrane.

Vsak udeleženec lahko registrira svoja “zelena dejanja”, pri čemer se zaveže, da jih bo v šolskem letu storil vsaj 200. Razdeljena so na pet tematskih področij: elektrika, voda, plin, recikliranje/ponovna uporaba in zmanjšanje količine zavržene hrane. Nato lahko spremljate štetje svojih dejanj in dejanj svoje skupine ali razreda ter učinek projekta, merjenega v CO2, MWh in prihranjeni vodi.

»To je življenjsko pomemben projekt, ki prispeva k resnični kulturni spremembi v smeri trajnostnega načina življenja,« pravi Marco Livia, predsednik združenja Nove poti za zedinjen svet APS, ki je projekt podprlo in mu omogočilo mednarodni razvoj. »Zavedamo se velike odgovornosti naše generacije glede okoljskih razmer in trdno verjamemo v moč sprememb, ki jih lahko posredujemo mladim, ti pa jih lahko posredujejo svojim vrstnikom in v svojih okoljih.«

Zamisel se je rodila leta 2008 v Palermu v Italiji na pobudo profesorice Elene Pace, da bi povezala varstvo okolja in solidarnost. Izkušnja je nato z leti zorela zaradi zavzetosti dijakov iz različnih italijanskih šol.

V šolskem letu 2021-2022 je v pobudi sodelovalo 50 šol po vsem svetu in dosegla je več kot 10.000 učencev. V letu 2023 se bo njen mednarodni obseg še naprej povečeval. Sodelujejo šole iz kar 12 držav: Italije, Burundija, Benina, Madagaskarja, Južne Afrike, Indije, Kenije, Pakistana, Brazilije, Kolumbije, Haitija in Dominikanske republike.

Projekt navdihujejo cilji Agende 2030 Združenih narodov, pri čemer se osredotoča zlasti na tri izmed njih: cilj 13 (boj proti podnebnim spremembam), cilj 4 (spodbujanje kakovostnega izobraževanja) in cilj 2 (izkoreninjenje lakote).

Podpora državam v razvoju

Ukrepi za varčevanje z energijo se bodo spremenili tudi v konkretno podporo prebivalcem držav, ki jih najbolj prizadenejo neugodni dogodki, povezani s podnebjem. Kako? Ker se spremeni v denar z donacijami staršev, sorodnikov, znancev in sponzorjev. Tako zbrana sredstva bodo omogočila izvedbo solidarnostnih ukrepov v državah v razvoju po izbiri deklet in fantov, ki se bodo na ta način naučili darovati za varovanje okolja.

Med izbranimi solidarnostnimi projekti so vzpostavitev socialnega vrta v Nairobiju v Keniji, sajenje dreves v soseski na obrobju Mumbaja v Indiji in spodbujanje drevesnic v mestu Carice na Haitiju.

Projekt so podprle različne ustanove, med drugim italijansko ministrstvo za izobraževanje, ministrstvo za okolje Dominikanske republike, rimska univerza La Sapienza, italijanska vesoljska agencija ter občini Rim in Priverno. Aplikacija EcoGive je bila uresničena s podporo Maura Attura, izvršnega direktorja in ustanovitelja podjetja Problem Solving S.R.L., in Carla La Mattine, edinega upravitelja podjetja Innovation Lab S.R.L.

Lorenzo Russo

Vir. focolare.org