Egipt otroci aHanaa Kaiser, odgovorna za projekte AMU v Egiptu, je pisala o ciljih in konkretizaciji iniciative “Otroci v težavah”. V Vogheri (Italija) posebno zbiranje denarja, v Romanji župnijska skupnost nosi darove “tistemu, ki ne more okusiti veselje učenja”.

»Naše sanje so,« je zapisala Hanaa Kaiser iz Egipta, »da ustvarjamo mir in edinost med posamezniki, skupinami in narodi, da bi ustvarili človeško družino, v kateri bi se vsi prepoznavali za brate. Izhajamo iz naše vere v skupne človeške vrednote in delamo na širjenju kulture dialoga in vrednotenja pozitivnega v vsakem človeku.
V projektu “Otroci v težavah” smo leta 2012 skrbeli za 150 dečkov in odraščajočih fantov, ki delajo na ulicah, in za 130 deklet. Naš namen je zavarovati jih pred pogosto nevarnim družbenim okoljem. Ljubezen in toplino družine izkušajo s športnimi, kulturnimi, z umetniškimi in s higienskimi programi … Ugotovili smo, da je za otroke šport zelo pomemben vzgojni dejavnik, zato smo organizirali smo nogometne tekme z drugimi športnimi centri v mestu.
Stanje pri dekletih je popolnoma drugačno. Zavedamo se, da z nekaterimi aktivnostmi, ki jih izvajamo, lahko premagamo nekatere predsodke, ki so močno zakoreninjeni v nekaterih družbenih slojih. R., ki je med najbolj sposobnimi dekleti v šoli v svoji skupini, bi morala končati šolanje po nižjih razredih osnovne šole in se poročiti. To je bila zanjo edina prihodnost. Uspeli smo prepričati prepričati starše, da je z našo podporo nadaljevala študij in postala medicinska sestra. Tudi za druge družine je ta izkušnja močno znamenje, da so spremembe mogoče.«
80 % dečkov in deklic, ki so vključeni v projekt, so muslimani,in tu je medverski dialog, zlasti dialog podeljevanja in življenja. Pri tem dialogu pomagajo tudi v Italiji, kakor je povedala Maria Teresa iz Voghere:
»Draga prijateljica, muslimanka iz Tanzanije, mi je pred božičem dala čudovit komplet nakita. Vedela je, da AMU pomaga številnim njenim bratom, in je hotela prispevati s tem, kar je imela. Skupaj s prijatelji, s katerimi že leta podpiramo projekt Otrok v težavah, smo takoj organizirali nekakšno loterijo in zbrali precej denarja.«
Medtem je nekega dne na sedež AMU nepričakovano prišlo nekaj škatel. V njih so bili barvni svinčniki, zvezki, nahrbtniki, puščice, učni material … Naslednji dan smo izvedeli, da prihajajo iz Romagne, kjer je župnija svete Agate pritegnila župljane, da so naredili nekaj za otroke z ulic v Egiptu. Župnik Giancarlo Moretti je napisal
»Presenečenje in nepričakovan sijoč cvet. Tako je prišla k nam pobuda otrok iz župnije v pokrajini Romagna.
V božičnem času so na sredino cerkve postavili pastirja in pastirico, ki sta v lični košari zbirala darila za otroke, ki ne morejo okusiti veselja nad šolanjem. Tako so pritegnili tudi odrasle župljane in tiskarno, ki jim preskrbi vse potrebno: papir, zvezke vseh velikosti in oblik, svinčnike, kemične svinčnike in nahrbtnike itn. Odločili so se sodelovati v tem projektu zaradi misli na otroke z ulice v Egiptu. V ta projekt so skušali pritegniti vse vernike, ki so v tistem času prihajali v cerkev. Prvi rezultat je bilo veselje, ker so čutili, da so protagonisti praznovanja, ki ima tako globoke korenine v srcu in duhovni podzavesti vseh, ter veselje na slovesnostih!
Potem praznovanje “Befane”. Otroci so zvečer 5. januarja govorili: »Befana, obišči tudi druge otroke, ki so bolj revni kot mi!« Tako so namesto običajnih daril želeli darila za projekt AMU. Zastonjskost in medsebojnost sta vzbudili veselje in tako so spremenili tradicijo v nekaj novega. Ko pa veselje izhaja iz medsebojne ljubezni, je normalno, da so posebej otroci pozorni na solidarnost s tistimi, ki imajo manj, posebej z vrstniki!

Vir: http://www.amu-it.eu