EdC 05Maja se je v mariapoliju Piero (Nairobi, Kenija) končal peti mednarodni kongres občestvene ekonomije. Najpogostejša beseda med vtisi je “izredno”. Konkretno zavzemanje podjetnikov za mlade.

Eno podjetje ni dovolj: tako se je odločilo več kot 300 podjetnikov iz 41 držav s petih celin ob koncu mednarodnega kongresa OE Nairobi 2015 med plesi, pesmijo, barvami. »Mi smo ljudstvo praznika«, je dejal Luigino Bruni.
Zadnje dopoldne so se posebej zavzeli za nove rodove. Anouk Grevin je že s prvimi besedami pritegnila pozornost navzočih. Začela je: »Ko se rodi otrok, skrbi zanj vsa skupnost. Otrok, ki raste, je od vseh« in vsi so na vso moč zaploskali, kajti ta trditev je ena bistvenih vrednot za afriška ljudstva (»Za rast otroka je potrebna vsa vas« opr.). Potem pojasni: »Z mladimi, ki so obiskovali mednarodne šole OE, smo videli čudovite sanje.«
Navdušeno se sprehodi po dvorani, katere stene so obložene z načrti mladih, z njihovimi sanjami. Anouk jih bere. Mladi so z izjemno ustvarjalnostjo in s strastno ljubeznijo prikazali svoje projekte: nekateri se že uresničujejo, drugi so še na stopnji “sanj”, a zanje to ni pomembno!
EoC 23Na vprašanje, če naj jih v tem pustijo same, se je dvorana glasno odzvala, da ne: nekateri podjetniki so pred mikrofonom izrazili svoje želje in zavzemanje, da so blizu in da podpirajo te mlade. John Mundell je svoje prijatelje izzval: odpreti svoja podjetja novim rodovom, da se bodo lahko vključili v svet dela: »Izkušnja v podjetjih OE daje izkusiti poleg strokovnosti bogastvo pravih odnosov«.
Razgibano življenje podjetnikov, zlasti mladih, z različnih koncev sveta, kažejo na boljšo prihodnost − so iz Italije, Argentine, Paragvaja −; mlada Brazilka, ki končuje študij na inštitutu Sophia, je predstavila svojo diplomsko nalogo o občestveni ekonomiji.
Pogled je usmerjen v prihodnost in sedanjost, je pa tudi pomembna priložnost za močne in obvezujoče odločitve: »Obljubiti si moramo, da ne bomo nikoli več delovali po starem,« je voščil Luigino Bruni. »V teh letih smo doživljali čudeže, naše življenjske zgodbe je treba povedati vsem. Občestvena ekonomija ni porabniška dobrina, mnogi v svetu jo pričakujejo. Še naprej moramo biti “proizvajalci” občestva in ne samo njegovi uporabniki.«
Sklepni dokument je močan poziv, ker so obljubili, da bodo svoje življenje živeli za ekonomijo občestva. Podjetniki so hoteli pustiti nekaj konkretnega kot znamenje svojega osebnega zavzemanja. Tako so sklenili “zavezo”, ki jo vsak, ki tako čuti, svobodno podpiše.
Kongres je sklenila Genéviève Sanzé: »Pravijo, da se lepe stvari končajo, a menim, da moramo ta stavek spremeniti. Doživeli smo tako bratski kongres, tako poln veselja, in to se ne more končati. Zdaj se šele začenja naš tek, čas je, da gremo ven, da se usmerimo v svet.«
Eno podjetje ni dovolj, podobno kot “eno mesto ni dovolj”. To je eden od znanih zapisov Chiare Lubich in ob njem so zaključili teh pet zelo bogatih dni, se vžgali za življenje velikih sanj, ko bodo svet preplavila podjetja občestvene ekonomije. »Z Bogom, ki nas vsako jutro obišče, če le hočemo, je eno mesto premalo … ciljaj dlje: na tvojo državo, na svet. Naj bo vsak tvoj dih namenjen temu, vsako tvoje dejanje …«

Besedilo, ki so ga podpisali podjetniki OE 31. maja 2015 na mariapoliju Piero (Nairobi, Kenija)

Obljubljam, da bom živel svoje življenje
kot apostol občestvene ekonomije
in bom tako pomagal ustvarjati bolj pravičen in bratski svet,
da bi se uresničile največje sanje Chiare (Lubich):
»Da bi bili vsi eno«.

Lili Mugombozi