Pripadam_7Gibanje v Egiptu deluje že enaintrideset let, od januarja 1981. Duhovnost edinosti se je začela v Kairu, 20-milijonskem mestu, in se od tam širila na več koncev države: v Aleksandrijo ob Sredozemskem morju, navzgor ob Nilu vse do Asvana, prestopila meje Egipta in prišla v severni del Sudana.
Leta 2006 je Chiara Lubich tamkajšnji skupnosti ob 25-letnici delovanja voščila: »Bodite vedno bolj družina, ki je eno po medsebojni ljubezni in zaradi zvestobe vsakega posameznika temu Idealu, ki je družina Božjih otrok, pristnih apostolov vesoljnega bratstva.« To si člani Gibanja v Egiptu prizadevajo živeti v različnih okoljih in razmerah, v katerih živijo.
Fokolari so v Kairu in v Sohagu na jugu: to so majhne, a svetle skupnosti, pri katerih črpajo ljudje vseh starosti in družbenih razredov. Mladi in odrasli si z raznimi aktivnostmi prizadevajo prinašati ljubezen v velika mesta in v vasi. V državi, v kateri je družina osnovna celica družbe, duhovnost edinosti pomaga z življenjem evangelija številnim družinam, da se spoprijemajo z izzivi.
Egipt je zibelka koptske Cerkve in življenje bratstva in medsebojne ljubezni je pomagalo porušiti stoletne predsodke, razvil se je dialog življenja, ki se kaže v tem, da pripadajo Gibanju kristjani različnih Cerkva, čeprav ostaja vsak zvest svoji Cerkvi.
S srečanji in socialnimi aktivnostmi si prizadevajo udejanjati v vsakdanjem življenju duha Gibanja. Tako se ne spletajo novi odnosi samo med kristjani (teh je 10 % prebivalstva), ampak tudi z muslimani. To daje pogum, zbuja upanje in gotovost, da je mogoče graditi zedinjen svet ne glede na vse razlike.