Gradbišče bratstva1. maja so Mladi za zedinjen svet v Jeruzalemu, povezani z Mumbaiem, Loppianom in Budimpešto, končali leto genfesta in odprli delavnice Tedna za zedinjen svet v znamenju veselja.
Ura je bila 16.30, 1. maja v Jeruzalemu: skupina mladih se je zbrala blizu stopnic v Cedronski dolini, po katerih je po izročilu Jezus prišel na Oljsko goro in molil k Očetu: »Da bi bili vsi eno« (Jn, 17 21).
Pretekle dneve so hodili po poteh te dežele, zibelke tisočletne kulture, ki je pogosto prizorišče nasprotij in ločitev. V spoznavanje teh krajev so vključili tudi umetniške točke ter delavnice za poglobitev dialoga in večkulturnosti. 1. maja so pravkar končali s pohodom, na katerem so nosili napis, ki izraža življenjski program: Be the bridge (Bodi most!). »Mi sami moramo “biti most” med vsemi s svojim življenjem,« je pojasnil Nalik iz Portugalske med povezavo, ki je združila Jeruzalem, Mumbai, Budimpešto in Loppiano v Italiji v en sam velik objem, ki se širi po svetu prek spleta in satelita.
V Budimpešti se je več kot 150 mladih zbralo v Kotičku bratstva v parku, ki so ga odprli ob lanskem genfestu: to je pet klopi iz kamna, na katere je vklesano zlato pravilo, temelj bratstva, v petih jezikih. Z njimi je bil dr. Miklos Rethelyi, predsednik nacionalne madžarske komisije za Unesco; izročili so mu sezname z opisi številnih “delčkov bratstva”, ki so jih konkretizirali v državi. Delčki bratstva so akcije, katerih namen je ustvarjati bratstvo na lokalni ravni, v mestih, mestnih četrteh ter na svetovni ravni s paleto dejanj. Ta so v osebnih izkušnjah, živetih v vsakdanu, v takojšnjem odgovoru za pomoč žrtvam potresov, poplav, vojn, lakote. Za predstavnika Unesca to niso samo “dobri nameni, ampak tudi aktivnosti številnih madžarskih mož in žena, ki so poglobili bratske in sestrske vezi”.
Mumbai je prispeval izkušnjo o odpuščanju in Loppiano pesem Crossin’ the Bridge, v sozvočju s sporočilom Marie Voce, ki ga je poslala kakim 3000 mladim: »Namen mostu je prav povezovanje (…). Ne utrudite se ozirati se na mladega, ki je ob vas. Prvi korak je včasih najtežji, a imejte pogum, to storimo skupaj!« V Loppianu se je začela prva razstava pobud italijanskih Tednov za zedinjen svet: služenje v menzah Karitasa v Rimu, glasbena delavnica za Afriko v Cataniji, združenje Mavrica za vključevanje priseljencev v Milanu, projekt “Snemamo!” v Brescii, klovn-terapija v Perugii – in to so samo nekatere.
Predstavili so United World Project (Projekt zedinjenega sveta), ki je nastal v okviru genfesta, in United World Watch (Opazovalnico bratstva) za zbiranje vsakodnevnih dejanj, izvirnih in domiselnih stvaritev. Dr. Shyami Puvimanasinghr, predstavnica OZN za pravico do razvoja, je v video-sporočilu opogumila mlade, naj se udeležijo del naslednjega Social Foruma v Južni Afriki (od 11. do 13. decembra 2014) s svojim navdušenjem in z visokimi ideali.
S tem dnevom se je začel letni Teden za zedinjen svet (United World Workshop), ki prikazuje življenjski slog in pobude sprejemanja, razpoložljivosti, podelitve in pristnih odnosov. Mladi s Filipinov so izbrali, da bodo neopazno v službi “najrevnejših med revnimi” v nekaterih četrteh Manile. V Bruslju so mladi iz več različnih jezikovnih skupnosti Belgije s projektom ‘Let’s peace – together4peace’ (Gradimo mir – Skupaj za mir) okužili več kot 600 udeležencev z veseljem nad življenjem “umetnosti ljubezni”. Na Portugalskem izmenjaje: koncert ob kavi, prostovoljstvo, umetniške točke. V Zambiji so projekt predstavili drugim mladim. V Džakarti v Indoneziji so pripravili prvi Youth Day Mladih za zedinjen svet z namenom pokazati, da bratstvo ni utopija, ampak se začenjajo strani nove zgodovine.

Vir: www.focolare.org