Gvatemala_1Maria Voce in Giancarlo Faletti sta začela svoje potovanje v latinsko-ameriške kraje z Gvatemalo, ustavila pa se bosta tudi v Mehiki, Kolumbiji in Argentini.
Za Gvatemalo so značilne močne barve. Dovolj je namreč pogledati obleke domorodskih žena ali se ustaviti na tržnici s sadjem.

Ljudje teh krajev imajo navado uporabiti igro barv za sestavljanje provizoričnih tapet, sestavljenih iz vej, cvetnega listja, listov in obarvane žagovine. V Gvatemali jih uporabljajo najprej za izražanje pobožnosti do Jezusa in svetnikov med procesijami. Vendar ne le za to, saj z njimi izražajo tudi spoštovanje in prazničen sprejem za ljudi, ki jih želijo počastiti.
Gvatemala_3Ko sta Maria Voce in Giancarlo Faletti prispela v center mariapoli v gvatemalski prestolnici, sta se znašla v delu poti, ki sta jo prehodila peš, prav pred tako tapeto. Ob njej ju je čakala velika skupina prijateljev iz lokalne skupnosti Gibanja: ganjeni obrazi, polni veselja, iztegnjene roke za stisk in močni objemi. Pa še neobičajnost: petarde, s katerimi so hoteli ponazoriti svoje veselje in izraziti še večji praznik.
Tik pred pristankom sta se Maria Voce in Giancarlo Faletti zavedela, da se je začelo eno od njunih velikih potovanj v oddaljene kraje, ki so blizu srcu, saj tam živi del “Chiarine družine”, ki jo je predsednica hotela obiskati in jo spoznati, jo podpreti, da bo ostala zvesta služenju Cerkvi in človeštvu.
V Gvatemali se bosta srečala s civilno in z versko oblastjo, toda v prvi vrsti s člani in prijatelji Gibanja v Gvatemali, Honduarsu, El Salvadorju, Nikaragvi in Belize. Srečala se bosta tudi s predstavniki laičnih lokalnih organizacij. Ob tem bosta spoznavala tisočletno kulturo teh krajev, začenši z majevsko kulturo.
Filippo Casabianca, iz Ciudad del Guatemala
Tukaj si lahko preberete, kako je Gibanje fokolarov prišlo v te kraje.