Irska_1Če boš uspel ohraniti živo vejico v svojem srcu v uri teme, tedaj bo prišel Gospod in poslal ptico, ki bo prepevala s tiste vejice jutranji zarji. (irski pregovor)
Irska ima bogato zgodovino, v tej deželi ima krščanstvo globoke korenine, saj je sveti Patricij v prvih stoletjih po Kristusu (432) začel z evangelizacijo tega otoka.

Ireland_picsZnana je po antičnih keltskih izročilih, po uspehu nacionalne glasbe z U2 in tradicionalne glasbe z Riverdance, po velikih književnikih, od katerih so štirje prejeli Nobelovo nagrado. Toda Irska je prestala tudi boleče trenutke nedavne zgodovine: drama vojne za neodvisnost, nasilje med katoličani in protestanti ter škandal spolnih zlorab znotraj katoliške Cerkve: ta rana je še vedno odprta.
Ob branju besed Benedikta XVI. pisma irskim katoličanom iz marca 2010 te zvenijo zelo močno: »Ko se spoprijemate z izzivi tega trenutka, vas prosim, da se spomnite “skale, iz katere ste bili izklesani” (Iz 51, 1). V to okolje je bil postavljen – torej v proces prečiščenja in preporoda irske Cerkve – 50. mednarodni evharistični kongres (10.-17. junij 2012).Ireland_pics_2
Teren obnavlja tudi življenje in predlog o evangeljski pristnosti Gibanja fokolarov. Ta se je začel, ko je leta 1969 gospa – Margaret Neylon – ob vrnitvi iz Anglije razširila kot oljni madež med številne ljudi novo odkrito življenje: ljubezen (kakršno je učil Jezus) na osnovi vsakega dejanja. Skupaj s sinom Eddiejem, ki je imel mišično distrofijo, sta postala duši prve skupnosti Gibanja, kar je pritegnilo prvi fokolar na Irskem leta 1971, za tem še drugi leta 1976. Danes je v deželi pet fokolarov in razvil se je stalni center za vzgojo: mestece “Lieta”. Center nosi ime po argentinski fokolarini Lieti Betoño, ki se je trideset let z ljubeznijo posvečala širjenju Ideala edinosti med številne Irce, do leta 2002, ko je umrla zaradi bolezni.
Številne zgodbe se prepletajo v razvoju Gibanja na Irskem. Med temi je zgodba sestre Anne, ki se je leta 1973 odločila pripeljati skupino mladih katoličanov in protestantov na mednarodno srečanje: genfest. Med njimi je bila Sally Mc Allister, ki je postala prva irska fokolarina. Izvira s Severne Irske in se je odločila za oborožen boj. V evangeliju je odkrila še večjo revolucijo, ki je dala pomen tudi bolečini razkola in bojev v njeni deželi.
Vir: www.focolare.org