Preghiera Chiesa-cattolica 2013Z geslom “Mar je Kristus razdeljen?” (1 Kor 1,13) poteka od 18. do 25. januarja molitvena osmina za edinost med kristjani. Letos je bila priprava besedil zaupana predstavnikom različnih Cerkva v Kanadi.

V Vancouvru, kjer je veliko krščanskih skupnosti različnih Cerkva, ustvarjajo teden molitve za edinost skupaj.
Vzpostavljati odnose medsebojnega spoznavanja in sodelovati v konkretnih akcijah, tako da je vsak predstavnik druge Cerkve brat ali sestra, ki ga je treba ljubiti: iz te potrebe se je razvila pot Marjete Bobnar. Od leta 2012 je zadolžena za koordinacijo ekumenskih in medverskih odnosov v nadškofiji v Vancouvru v Kanadi. Na tem območju je veliko krščanskih skupnosti anglikanske, pentekostalne, luteranske, menonitske in drugih Cerkva.
Tako je povedala: “Prvi koraki so bili namenjeni tako vzpostavitvi novih odnosov z različnimi skupnostmi kot tudi povečevanju občutljivosti za ekumenizem med katoličani.” Pri tem je bilo odločilnega pomena stalna podpora nadškofa J. Michaela Millerja in skupnosti Gibanja, ki ji Marjeta pripada.
Že med pripravo lanskega ekumenskega tedna so bili vidni sadovi obnovljenega pristopa: “Večina katoliških župnij,” je povedala, “ni imela stikov z drugimi Cerkvami. Kljub temu so izrazili željo, da se približajo drugim krščanskim skupnostim na svojem območju in da jih povabijo k sodelovanju. Tako so vzpostavili odnos z luteranskim pastorjem, ki je zelo odprt za ekumenski dialog.”
Med časom za molitev, ki so ga predlagali, so številni povedali, kako veseli so, ker so skupaj, da si želijo dialoga in boljšega medsebojnega poznavanja. Številni so hoteli ohraniti stike, da bi poglobili odnose in pritegnili k naslednjim srečanjem več ljudi.
“Za molitveno osmino, ki je pred nami,” je še povedala Marjeta, “smo skupaj z anglikansko škofijo načrtovali nekaj srečanj, na katerih se bodo zbrali anglikanci in katoličani, da bi podelili izkušnje, a si tudi zastavljali vprašanja.
V začetku leta 2013 se je oblikovala mešana pripravljalna skupina, v kateri so trije anglikanci in trije katoličani. Bila je zelo lepa izkušnja ustvarjanja odnosa v skupini, poslušali smo se do konca.
Poleg tega smo v stalnem stiku z odgovornimi za luteranske Cerkve in cerkvene skupnosti, z United Church of Canada, menonitsko, pentekostalno in apostolsko armensko Cerkvijo.
V sodelovanju za pripravo raznih molitvenih trenutkov ali za poglobitev prejemamo zelo navdušene odgovore in hvaležnost zaradi doživete edinosti.”