20150515Egitto1-283x1821300 učencev, dijakov, študentov in profesorjev iz egiptovskih šol je pričevalo o svojem prizadevanju za mir. Dogodek je potekal v sklopu Tedna za zedinjen svet, ki vsako leto predstavi najrazličnejše pobude mladih po vsem svetu. slike

»Forum miru je bila enkratna izkušnja. Užival sem v celotnem programu. Tako srečanje vliva upanje, da prihajajo boljši dnevi in da bo nekoč konec revščine, lakote, diskriminacije in vojn.«
Rasha, učiteljica angleščine na Rowad American College, je tako opisala Living Peace 2015, ki je potekal v Egiptu v Kairu od 4. do 6. maja. Pred tem je bil v Aleksandriji v Egiptu pripravljalni kongres, kjer so pripravili temelje za spoznavanje med mladimi in šolarji z vseh koncev sveta in tako zagotovili uspeh samega foruma.
V Aleksandriji so se medsebojno spoznavali in si pripovedovali o veselju in bolečini, kar so udeleženci doživljali v svoji domovini. V Kairu so jih z igrami, s pesmijo in plesom sprejeli na veliki ladji na rekli Nil, zatem pa se je začel pravi Svetovni forum učencev, dijakov in študentov za mir.
Forum sta organizirali Rowad American College v sodelovanju z nevladno organizacijo New Humanity (s projektom Cayrus, ki ga je odobrila Evropska zveza) in fundacija Schengen iz Luksemburga. Pridružilo se je še osem drugih organizacij iz različnih držav po svetu. Vsi ti so poslali v Egipt svoje predstavnike otrok in mladine. Projekt je nastal leta 2011. Z njim je začel učitelj angleščine na El Rowad American College v Kairu v okviru projekta vzgoje za mir. Living Peace danes zajema več kot 80.000 učencev, dijakov in študentov iz 200 šol.
Za Living Peace je značilno, da se učenci, dijaki in študenti ter profesorji pri ustvarjanju pobud za vzgojo za mir povezujejo v svetovno mrežo ljudi in inštitucij.
Vsaka šola s sprejemanjem projekta razvija projekte glede na svoje zmožnosti, prednost daje ustvarjalnosti otrok v zavesti, da je to prispevek za skupni cilj. To ustvarja dinamiko vključenosti in navdušuje različne delavce po šolah, krepi solidarnost med učenci, učitelji, direktorji in starši, kar se odraža tudi v sami družbi.
Tri dni je bilo v Kairu 1300 učencev, dijakov, študentov in profesorjev iz več kot 20 egiptovskih šol in 8 univerz. Pričevali so o skupnem prizadevanju za mir so pričevali preko različnih izraznih možnosti: pričevanj, dobre prakse, predstavitvijo več kot 50 vzgojnih projektov za mir, delavnic, seminarjev, razstav in umetniških točk. Prišli so ambasadorji in diplomati iz Argentine, Brazilije, Urugvaja, Gvatemale, D. R. Kongo, Kameruna, Pakistana, Mehike, Nemčije in Sudana, s Kube, Portugalske, Hrvaške.
Forum 2015 je bila priložnost za predstavitev Scholas Occurrentes, velike svetovne mreže, ki jo je hotel ustvariti papež Frančišek, ko je bil še nadškof v Buenos Airesu, in ki povezuje več kot 400.000 šol po vsem svetu.
Navzočnost Dominicusa Rohdeja iz Nemčije, predsednika Svetovnega foruma za mir, je dala posebno težo in vrednost vsakemu trenutku Foruma. Ker je bil to prvi svetovni forum za mlade, se je tako odprla nova pot.
Svetovni forum za mir je podelil New Humanity nagrado za mir Luxemburg Ceciliji Landucci. Kot predstavnici nevladne organizacije je bila izročena dragocena medalja “Nelson Mandela”, in to v Kairu.
Tu lahko vidite nekaj slik z Living Peace 2015. 

Vir: nevladna organizacija Humanity, AMU in Umanità Nuova.