Together4Europe
V soboto, 12. maja, je potekalo srečanje pobude Skupaj za Evropo. Osrednji dogodek je bil v Bruslju v Evropskem parlamentu, hkrati pa so potekala srečanja v več kot 140 mestih po Evropi.
Na koncu je bil prebran manifest za Evropo.

Smo evropski državljanke in državljani, predstavniki številnih gibanj in skupnosti, ki si prizadevajo živeti evangelij Jezusa Kristusa. Smo kristjani: katoličani, evangeličani, anglikanci, pripadniki svobodnih Cerkva in pravoslavni iz različnih evropskih držav in pokrajin. Kljub velikim razlikam med nami v poreklu in zgodovini smo postali prijatelji in povezuje nas bratsko sodelovanje. Izkusili smo, da naša različnost ni razlog za ločenost, ampak pomeni mnogovrstnost darov in možnosti. Skupaj smo ugotovili, da je edinost možna, edinost, ki ne izniči identitete vsakega, ampak jo – ravno nasprotno – krepi. To je bilo očitno tudi za očete ustanovitelje Evrope, ki so bili kristjani in so pogumno sanjali, imeli so vizijo edinosti po tragediji totalitarizmov, po strahotah vojne in kolonializma, holokavsta in koncentracijskih taborišč.

 

Pred krizo, ki je prizadela našo celino, kot kristjani in Evropejci razumemo, da odgovor ni v zapiranju v nacionalne interese, v antagonizem in nasprotovanje, v lokalpatriotizem, tudi ne v varovanje sebe za novimi zidovi politične in ekonomske sebičnosti, ki nas ločuje med seboj tako znotraj naše celine kot med severom in jugom sveta. Evropa potrebuje večjo edinost. Če se bodo naše države in naši narodi sami spoprijemali z izzivi globaliziranega sveta, bodo nujno nepomembni. Evropa je usoda in nujnost za vsako našo državo. Prihodnost miru, blaginje in pravičnosti je mogoče doseči samo skupaj, v izmenjavi in sodelovanju. Evropa, zedinjena v spravljeni različnosti, uresničuje civilizacijo skupnega življenja – in to potrebuje svet.

 

Danes hočemo odločno potrditi, da je naše bratstvo v službi edinosti in miru Evrope in celotne človeške družine. Skupaj se obvezujemo tukaj, v Bruslju, zibelki sanj o Evropi, delati za zedinjeno, solidarnostno in gostoljubno Evropo. Naše skupno življenje med Evropejci naj bo znamenje svobode, pravičnosti in solidarnosti. Skupaj hočemo graditi Evropo, ki bo velikodušno odprta za izzive sveta revnih, ki bo postavljala prizadevanje za mir in sožitje v središče svojih skrbi in svojega zavzemanja.

Bruselj, 12. maja 2012

______________________________________
Manifest s srečanja Skupaj za Evropo v Bruslju in v 130 evropskih mestih, tudi na Vrhniki, 12. maja 2012.