Ribnica na Pohorju, 28. julija 2022:

današnji dan je nosil naslov »Ni popolne družine«. Šli smo na prvi izlet in sicer na Kope. Program in maša sta potekala ob kapelici v senci visokih smrek. Na to temo smo prisluhnili duhovnim mislim in iskreni izkušnji zakoncev, objavljamo nekaj misli:

Spominjam se pripovedovanja mlade mame, ki je odkrila duhovnost edinosti. Nad njo se je navdušila, potem pa se je vrnila v vsakdanji hiter tempo življenja, s štirimi majhnimi otroki, nepospravljeno hišo … Takole se spominja: »Nekega dne sem se znašla sredi sobe, z metlo v roki. Zdelo se mi je, da se bodo štiri stene zrušile name. V tistem trenutku pa se mi je v srcu pojavila misel, da s tem, ko pometam, izpolnjujem Božjo voljo. Razumela sem, da ima lahko tudi ta preprosta dejavnost enako vrednost kot odhod v misijone, kot največja dela.«

Ker družine živimo pred številnimi izzivi, je bila Chiara Lubich prepričana, da družina potrebuje močno duhovnost, ki bo vsakega družinskega člana spodbujala k temu, da zajema iz Boga kot iz vodnjaka ljubezni in da odkrije v svojem bratu, torej v možu, ženi, otrocih, v vsakem bližnjem pot, ki vodi k Bogu. Kako pa to storiti, ko nimamo časa za dolge molitve in odhod v samoto?

Seveda je potrebna tudi ta, pa vendar nam evangelij kaže prav posebno pot svetosti: Boga ljubim tako, da ljubim moža, ženo. Ta ljubezen, ki nas vabi, da ljubimo prvi, da se vživimo v drugega, pozabimo zamere in podobno, je tista pot, ki nas vodi do globlje edinosti med zakoncema in tudi v odnosu z otroki.

Sveti oče je v molitvi za zakonce zaželel, da bi krščanske družine z vsega sveta s konkretnimi dejanji izkusile zastonjskost ljubezni in svetosti v vsakdanjem življenju. Prepričan je, da popolne družine ni in da se zato ne smemo bati lastnih napak. Od njih se učimo, da gremo lahko naprej.

»Ne bojte se niti valov življenja, ker Bog skrbi za nas,« pravi papež in nadaljuje:

»In mar mu je za nas, ves čas je z nami v zibanju čolna, ki ga premetava morje: ko se prepiramo, ko trpimo, ko smo veseli, je Gospod z nami in nas spremlja, nam pomaga, nas popravlja.«

Družina je po njegovem mnenju prostor, kjer se učimo živeti skupaj: živeti z najmlajšimi in najstarejšimi. In v tem, da smo skupaj, mladi, starejši, odrasli, otroci, da ostajamo združeni v razlikah, evangeliziramo s svojim življenjskim zgledom.

Zvečer smo imeli več pogovornih skupin: od možnosti govoriti o čemer koli, poglabljanja duhovnosti, vzgoje otrok, vlogi kristjana v Cerkvi …

Bogat dan, preživet v številnih dejanjih pomoči in iskrene medsebojne ljubezni.

VB