Mariapoli_Makedonija_1Dialog: ključna beseda za pet dni, ki so jih v Kičevu skupaj preživeli ljudje različnih verstev in kultur.
Na gričih nad Kičevim, na pol poti med Skopjem in antičnim mestom Ohridom na jugu Makedonije, je od 28. junija do 1. julija potekal mariapoli v središču srečevanja umetnikov z lepim parkom.

Prišlo je okoli osemdeset ljudi, večina iz Makedonije, a tudi iz Kosova in Srbije. Večinoma so prišle družine katoliške in pravoslavne vere, nemalo je bilo tudi muslimanov.
To so bili štirje dnevi za poglobitev Božje besede in dialoga med verstvi. Dialog je bila namreč ključna beseda tega mariapolija, kakor je poudaril v svojem nagovoru msgr. Anton Cirimotić iz Skopja ter Christina Lee in Roberto Catalano iz Centra za medverski dialog Gibanja fokolarov. Dialog, ki ga Gibanje živi, temelji na duhovnosti, posebej na središčnosti ljubezni. Ta takoj odmeva v drugih verstvih in kulturah zahvaljujoč zlatemu pravilu: »Stori drugim, kar bi hotel, da je storjeno tebi.« Zato je pogosto treba narediti prvi korak do drugega, ne da bi kaj pričakovali v zameno, vse do največjega koraka, da smo pripravljeni dati življenje.
Mariapoli_Makedonija_2Prvi dan je bil posvečen družini. Poudarek je bil na izkušnjah, iz katerih je mogoče razbrati izzive globaliziranega sveta in tega kraja. Družina je tu še vedno pomenljiva vrednota. Profesor Aziz Shehu je s svojo ženo pripovedoval, kaj je duh občestva pomenil njemu tudi kot akademiku. Aziz je oče vrtca “Biseri” in povedal je, kako ta vodilni projekt pomaga makedonski družbi v času, ko je treba delati skupaj, da bi dosegli pravo integracijo.
Drugemu dnevu so dali svoj pečat mladi, ki so pripovedovali svoje vtise in globoke osebne izkušnje. Srečanje je poživil zbor, zaplesali so ples o pristnih odnosih kljub različnosti, s čimer so pokazali to, kar so vsi izkusili med mariapolijem.
Mlad katoličan je priznal, da je doživel globoko spremembo. Njegovo krščanstvo je izključevalo tako muslimane kot ateiste, celo pravoslavne. Na mariapoliju je odkril, da lahko živijo skupaj ljudje različnih verstev in kultur; da vsak s svojo vero prinaša luč. »Razumel sem, da Bog pošilja sonce za vse. Ne samo za nas kristjane, zato moram ravnati drugače.«
Mariapoli_Makedonija_3Prav o tem so govorili številni vtisi: deklica iz Kosova, ki je prišla z mamo in bratom, je govorila samo albansko. Vsem je povedala, da ni pričakovala, da jo bodo sprejeli tako lepo. Uslužbenec na ministrstvu, musliman, je povedal, da ga je globoko prevzelo, kako tu živijo dialog in da odhaja prepričan, da je to edina rešitev za probleme Makedonije.
Pravoslavna gospa, umetnica, je povedala, da se je v tem okolju počutila zelo dobro. Kakor tudi dekle, ki je povedalo, kako je odkrilo, da jim odprtost do drugih ne pomaga smo biti boljši muslimani ali kristjani, ampak pravi možje in žene.
Poletno srečanje v Kičevu zapušča in potrjuje gotovost, da je edinost med različnimi mogoča. Udeleženci tega srečanja se močneje zavedajo, da so prvi pri gradnji dialoga v tej državi.
Vir: www.focolare.org