Mednarodna šola za oblikovanje je avgusta 2020 zaradi koronavirusa v celoti potekala preko spleta: nove metodologije in vključenost mladih iz Gibanja, 115 gen 2 iz 38 držav. Taka delavnica se bo pomnožila na več koncih sveta.

Ali lahko izredno stanje zaradi koronavirusa zavre naše zavzemanje za bolj zedinjen svet in možnost, da bi ga ustvarjali skupaj? To vprašanje je te mesece pestilo mnoge gen 2, mlade iz Gibanja fokolarov, in njihove vzgojitelje. Čeprav je pandemija preprečila, da bi lahko potovali iz ene v drugo državo ali pa šli samo od doma, so nove tehnologije omogočile tem mladim, da še naprej delajo za mir in edinost sveta; še več, spodbudile so nove in zelo izvirne iniciative, ki so potekale preko spleta.

Ko so mladi pregledovali mednarodne dogovore, sklenjene že dolgo nazaj, so se odločili, da ne bodo opustili niti letne mednarodne šole za oblikovanje odgovornih za skupine mladih, ki naj bi potekala avgusta 2020 v Italiji, in se odločili, da bi jo imeli preko spleta. Seveda je bilo potrebno veliko znanja, iznajdljivosti in izkušenj, da so desetdnevni program šole prilagodili spletni različici oblikovanja in da so našli platforme in aplikacije za čas poslušanja in poglobitve, pa tudi občestva med vsemi in po manjših skupinah. Tako je nastala “Mednarodna šola 2020” v čisto novi obliki. Udeležilo se je je 82 mladih in 33 odraslih vzgojiteljev iz 38 držav in 16 jezikov.

»Covid nam je zapustil tudi pozitivno in bogato izkušnjo, da se je dobro naučiti delati preko spleta tudi zato, ker se tako lahko šole udeleži tudi nekdo, ki prej ni mogel biti v taki šoli zaradi denarja ali časa, ki prej ni uspel izkusiti te mednarodnosti, ker ni mogel potovati,« je povedal eden od udeležencev iz Argentine.

Šola z naslovom “Kakor na nebu tako na zemlji” je bila osredotočena na duhovne in aktualne teme: mir, družbeno zavzemanje in aktivno državljanstvo. Vse to so poglabljali v luči karizme Chiare Lubich. Med drugim so se osredotočili na “Dare to Care” (Drzniti si skrbeti za), kar je osrednja tema poti, ki so se je mladi z vsemi iz Gibanja fokolarov odločili postaviti v prakso. Vsako leto je poti pridružena ena barva. Letos je to črna barva, ki jo je Chiara Lubich povezala z zavzemanjem v politiki, v družbi in sociali za skupno dobro. Kakor je črna barva ozadje vseh drugih barv, je to zavzemanje ozadje, na katerem se pokažejo različna področja vsakdanjega življenja: družina, družba, šola. Izhajali so iz Chiarinih zapisov, potem podelili izkušnje pričevalcev, ki delujejo na političnem in družbenem področju, strokovnjakov, kot je teolog pater Fabio Ciardi, član Šole Aba, študijskega centra Gibanja fokolarov; Alberto Lo Presti, direktor Centra Igino Giordani; Daniela Ropelato in Antonio Maria Baggio, profesorja na univerzitetnem inštitutu Sophia v Loppianu (Italija).

»Ste ljudje, ki so se odločili darovati življenje,« sta ob koncu povedala Maria Voce, predsednica Gibanja fokolarov, in sopredsednik Jesús  Morán. »V tej šoli ste se preizkusili. Zdaj je delavnice konec in je treba začeti živeti.«

Ta šola se ob zavzetem življenju širi in množi: sto udeležencev pripravlja ponovitve na desetih mestih sveta.

Letizia Spano