razline_vere_na_genfestu_1Med soustvarjalci genfesta v Budimpešti od 31. avgusta do 2. septembra so bili tudi mladi različnih verstev: 160 z vsega sveta.
»Če bi se vsak izmed nas obvezal posredovati vsaj petim mladim to, kar smo doživeli te dneve v Budimpešti, bi morda res lahko spremenili svet.«

To je pogumno in odločno povedal mlad palestinski musliman iz Jeruzalema, ki je dodal: »Ne pozabite moliti za razmere Palestini!« Podobno je povedal Alžirec, tudi musliman: »Če je bilo mogoče živeti te dneve z mladimi različnih narodov, kultur, jezikov in verstev, potem je to mogoče tudi v okolju, iz katerega prihajamo.« To sta še sveža vtisa ob sklepu zadnjega dopoldneva na genfestu, posvečenega medverskemu dialogu.

razline_vere_na_genfestu_2Soorganizatorji dogodka genfest, ki je bil v športni dvorani, so bili namreč mladi muslimani, budisti in hindujci, ki so sodelovali pri organizaciji prireditve.
V nedeljo dopoldne so bili mladi katoličani na katoliški maši na Trgu svetega Štefana, hkrati pa je več kot dvesto mladih različnih Cerkva molilo v skladu s svojo cerkveno pripadnostjo: pravoslavni iz 8 patriarhatov in Cerkva – pravoslavni kopti, anglikanci, metodisti, baptisti, pentekostalci. Sveto večerjo za luterance in reformirane, ki so jo želeli obhajati skupaj, je vodil generalni tajnik sinode madžarske Reformirane cerkve pastor Zoltan Tarr.
Vernikom drugih verstev je bil ponujen drug program, da so se lahko srečali in si izmenjali izkušnje in zavzemanje za dialog.
To medversko srečanje je prevzelo srce in um vseh navzočih. Bil je poseben trenutek, ki je okrepil mostove med različnostjo v veri in kulturi. Vodili so ga alžirski musliman, japonski budist in jordanska kristjanka.
razline_vere_na_genfestu_4Dvorana je razkrila pravi kalejdoskop, saj so udeleženci prihajali iz ZDA, Uragvaja, Japonske, Tajske, Indije, Alžirije, Libanona, Izraela in palestinskega ozemlja, Makedonije, Bosne, Bolgarije, Francije, Italije in še iz drugih držav. Bili so judje, muslimani, budisti mahajana in teravada, hindujci, džainistka in predstavniki tenrikyo, enega od verstev, ki je nastal na Japonskem v 19. stoletju. Navzoči so bili tudi nekateri mladi katoličani, ki so hoteli podeliti ta čas s svojimi prijatelji.
Delo za uveljavljanje človekovih pravic judovskih mladinskih organizacij v laični državi, kakršen je Urugvaj, prizadevanje mladih alžirskih in makedonskih muslimanov, da bi živeli bratstvo v vsakdanjem življenju: na delovnem mestu in na univerzi, socialne akcije z gandijevskimi organizacijami na jugu Indije – skratka predstavniki različnih verskih izročil so si pripovedovali, kaj že delajo za mir in vesoljno bratstvo. Mladi verstva tenrikyo so pojasnili, kako si prizadevajo prinašati v svet veselje; budisti iz Myochikaia so predstavili etično vzgojo otrok z medversko mrežo, iz Rissho Kosei-kaia pa svoja prizadevanja za mir, med njimi akcijo “Podari obrok”.
Skoraj dvourno srečanje so končali z minuto globoke tišine, med katero je vsak molil v globini srca z besedami in tankočutnostjo svoje vere za mir v svetu in se obvezal, da bo ustvarjal bratstvo, da bi bili res graditelji mostov. Na izhodu sta mlada juda iz Urugvaja povedala: »Neverjetna izkušnja! Skupaj moramo delati in prinašati tega duh tja, kjer živimo.« Mlada hindujca sta dejala: »Nimava besed, da bi povedala, kaj smo doživeli te dneve«. Japonska budistka je pričevala: »Našla sem moč, da v svojem težkem okolju delam z ljubeznijo« in skupaj z drugimi vzkliknila: “Let’s bridge!” Gradimo mostove!

Vir: www.focolare.org