mariapoli-ginetta-caris-mendes-csc-1V času, ko je predsednica Gibanja v Braziliji, vam predstavimo na kratko življenje karizme edinosti v tej veliki deželi.

Brazilija je peta ekonomska sila z 8,5 milijoni km2 in skoraj 200 milijoni prebivalstva, ki so potomci evropskih in azijskih priseljencev, Afričanov, ki so prihajali kot sužnji, ter staroselcev.

Vsi govorijo en sam jezik, portugalski. Dežela je velika kot celina, ima veliko podnebnih in zemljepisnih raznolikosti, veliko naravnega bogastva in hiter razvoj. A v njem so velika socialna nasprotja, ki se počasi manjšajo zahvaljujoč prizadevanjem zadnjih vlad. To so izzivi mlade demokracije države, ki je pred slabimi tridesetimi leti imela vojaško diktaturo.

Tukaj je leta 1991 Chiara Lubich pred hudimi socialnimi problemi postavila temelje prave revolucije na ekonomskem področju z občestveno ekonomijo (OE). Ta projekt danes poznajo po vsem svetu. Življenje Gibanja fokolarov v Braziliji se ni razvijalo samo na ekonomskem področju. To vpliva na družbeno tkivo na različnih področjih: vzgojnem, zdravstvenem, političnem, umetniškem, človeškega napredka – kakor pričajo izkušnje z otoka Santa Terezinha, Magnificat na severvzhodu, v Bairro do Carmo in Jardim Margarida v San Paolu – prav tako v različnih disciplinah. Tako velja za raziskovalno skupno “Pravosodje in bratstvo”, ki je aktivno od 2009 v Centru pravosodja na federalni univerzi v Santa Catarini.

Večje aktivnosti Gibanja v različnih državah federacije: od šole za politično vzgojo Civitas v Joao Pessoa do solidarnostnih akcij Mladih za zedinjen svet in konec tedna za družine v državi Alagoas; olimpiade za otroke v državi Rio Grande do Sul, projekta Unicidade v mariapoliju Ginetta, ki letos obhaja 40. obletnico, če omenimo samo nekatere.

Od kod pa vse to življenje? Skočimo časovno nazaj. Bilo je leto 1958. V Recife prispejo trije fokolarini iz Italije: Marco Tecilla, Lia Brunet in Ada Ungharo. O svoi izkušnji pripovedujejo v šolah, na univerzah, v župnijah, v združenjih, v bolnišnicah, družinam. Po mesecu dni nadaljujeo pot: Rio de Janeiro, San Paolo, Porto Alegre in še Uragvaj, Argentina in Čile. Na poti v Italijo letalo zaradi okvare pristane v Recife in tam ostanejo še štiri dni. Ta čas so vsi trije izkoristili za razne stike. Tako nastane skupnost Gibanja na severovzhodu Brazilije in je prva od številnih. Ko pridejo za stalno drugi fokolarini, leta 1959, se odpreta v Recife prva dva centra Gibanja.

Ideal edinosti se je zelo razširil v velikih mestih in po vaseh, med mladimi in odraslimi, belci in črnci, bogatimi in revnimi. Za vse je značilna družbena skladnost. Nastalo je veliko socialnih del, ki so učinek življenja, zakoreninjenega v evangelij. Leta 1962 se je odprl center v San Paolu. Ustanovljeni sta založba Cidade Nova in časopis z istim imenom, nastanejo drugi centri: v Belemu leta 1965, v Porto Alegre leta 1973, v Braziliji leta 1978. Danes so centri v skoraj vseh 27 glavnih mestih federalnih držav in v številnih drugih mestih. Leta 1965 je blizu Recife nastalo prvo mestece pričevanja Gibanja, Santa Maria. Z njim je poudarjena ljubezen teh ljudi do Marije. Dve leti kasneje je na vrsti mestece v San Paolu z imenom Araceli, preimenovanim v mestece Ginetta kot spomin na eno izmed prvih fokolarin, ki so veliko delale na širjenju in rasti Gibanja v Braziliji. Za njima še mestee Gloria v Belemu, v Porto alegre pa Center mariapoli Arnold z bolj ekumenskim pridihom ter mestece v Braziliji, poimenovano Marija, Mati Luči.

Chiara Lubich je vedno izražala svojo veliko ljubezen do Brazilije in njenih prebivalcev. Povedala je: “Ti ljudje so zelo podobni tistim, ki so poslušali Jezusa: čudoviti so, velikodušni, dobri, revni, darujejo vse: srce in dobrine.” Prvič je Brazilijo obiskala leta 1961 in sicer Recife. Vrnila se je še petkrat. Prejela je več javnih priznanj in častnih doktoratov. leta 1998 je na svojem zadnjem obisku odprla podjetniško cono Spartaco. To je prva podjetniška cona občestvene ekonomije na svetu. Tukaj je eden od očetov demokratične Brazilije, profesor Franco Montoro, Chiari v svojem pozdravnem nagovoru na državni univerzi v San Paolu (USP) priznal Gibanju, in to ne samo v Braziliji, “dosledno pričevanje, ki je potegnilo za sabo na milijone ljudi. Reševali ste človekove pravice v času diktatur in v času izbruha znanosti pokazali, da nas mora voditi etika. Spodbujali ste ljubezen in vesoljno bratstvo.” Te vrednote se trudijo živeti danes člani Gibanja skupaj z mnogimi drugimi. V tem zgodovinskem obdobju je Brazilija vedno bolj prisotna na svetovnem prizorišču in pripravlja dogodke kot sta Svetovni dan maldih leta 2013 in Svetovno nogometno prvenstvo 2014.

spletna stran: www.focolares.org.br/sitenacional

Vir: www.focolare.org