Družinska ljubezen: poklicanost in pot k svetosti. To je tema 10. svetovnega srečanja družin, ki poteka v Rimu od 22. do 26. junija 2022. Glas in pričevanje nekaterih parov iz “Novih družin”, veje Gibanja fokolarov, ki sodelujejo na dogodku.

 

 

To je trenutek praznovanja in podelitve, ko nas sprejme Cerkev, “družina družin” (Al 87), in se počutimo kot sestavni del tega ljudstva na poti. Od 22. do 26. junija 2022 v Rimu poteka deseto svetovno srečanje družin, dogodek, ki se je leta 1994 začel na pobudo svetega Janeza Pavla II. in se od takrat na različnih lokacijah ponavlja vsaka tri leta. Srečanje, ki ga je papež Frančišek napovedal v video sporočilu, bo tokrat potekalo v “večcentrični in razširjeni” obliki, odgovor na potrebe, ki jih narekuje pandemija, in želja številnih po sodelovanju. Številne družine po svetu bodo dogodek spremljale v svojih škofijah, druge pa bodo z veseljem doživele ta trenutek v navzočnosti.

»Svetovnega srečanja družin se udeležujemo že tretjič in vsakič domov prinesemo veliko daril.«

Dori in Istvan Mezaros, Srbija

Istavan in Dori Mezaros (Srbija) sta kontaktni osebi gibanja Novih družin v Vzhodni Evropi in pripovedujeta, kako pomembno je in kako sta vesela, da sta na tem dogodku.  »Leta 2018 smo v Dublinu (Irska) odkrili čudovit zaklad, ki nam ga je sveti oče podaril z apostolsko spodbudo “Amoris Laetitia”, ki je pravi vodnik za vsakodnevno uporabo na družinskem področju. Danes sva Bogu hvaležna, da smo lahko v Rimu, da bi doživela polno veselje, pa tudi da bi s svetim očetom in vesoljno Cerkvijo delila težave, ki jih doživlja družina. Želimo razumeti, kako pristopiti k družinam, tudi na nov način, kako jih spremljati, zlasti če so ranjene.«

Tema 10. svetovnega srečanja družin, ki jo je izbral papež Frančišek, je “Družinska ljubezen: poklicanost in pot svetosti”. Poklic, ki je danes bolj kot kdaj koli prej na težki preizkušnji.

 João Francisco in Soraia Giovàni, Brazilija

»V naši državi, Argentini, je ob rojstvu družine prva težava priti do ekonomske stabilnosti, vendar velika revščina, pomanjkanje dela in inflacija mladim pri tem ne pomagajo,« pravita Liliana in Ricardo Galli, dolgoletna animatorja in voditelja na različnih ravneh v Novih družinah v Argentini, ki zdaj vodita mednarodni tečaj za družine v mednarodnem mestecu Gibanja v Loppianu (Italija). »Ko se družina poveča,« nadaljujeta, »ko pridejo in rastejo otroci, ne moremo računati na nobeno institucionalno pomoč, ki bi zakonce spremljala v tej fazi, ne da bi pozabili, da močan sekularizem, plod individualizma in potrošništva, mladim ne pomaga pri načrtovanju. Izziv je torej podpreti družino, jo obravnavati kot skupnostni projekt in zanjo skrbeti v skupnosti. Življenje v mreži z drugimi družinami pomaga ohranjati to družinsko ljubezen in da se ne počutijo osamljene.«

 Ricardo in Liliana Galli, Argentina

»Ljubezen, ki jo živijo družine, je trajna sila za življenje Cerkve,« beremo v Amoris Leatitia (Al 88), in da bi bila hrana, je treba poskrbeti za vzdrževanje zveze, kot pripovedujeta João in Soraia Giovani, že več let odgovorna za Nove družine v Braziliji. »Odkar sva se poročila, naju vera vodi v najinem odnosu z Bogom in drug z drugim. Za naju je zakon pot svetosti, ki jo gradiva vsak dan. Z velikim veseljem sva sprejela svoje otroke in skupaj z drugimi družinami skušava uresničevati besede evangelija ter rasti v veri. Seveda v teh 25 letih zakona ni manjkalo izzivov in včasih nisva imela odgovorov, vendar je bila svetilnik želja, da bi bila zvesta Božji ljubezni. Vedno sva povedala drug drugemu vse in v težavah sva znala prositi za pomoč. Doslej sta nas vodili dve besedi iz evangelija: »Gospod dela čuda za zveste« in »Kdor vanj veruje, ne bo razočaran«. Milost zakona je čudovita in Bogu se zahvaljujeva za najino skupno življenje.

Maria Grazia Berretta