#daretocare 2021-2022, drzniti si skrbeti za osebe in za planet

Teden za zedinjen svet 2021 se je končal, ne ustavlja pa se zavzemanje za vse, kar je bilo v tem času izpostavljeno kot pomembno za ljudi in planet.

Mladi iz Gibanja fokolarov so skupaj z vsemi drugimi pobudniki in družabniki akcije #daretocare, drzniti si skrbeti za …, v času Tedna za zedinjen svet z različnimi dejavnostmi spodbujali ljudi, da bi postali odgovorni za spremembe v svojem življenjskem slogu. Ta naj bi postal bolj trajnosten.

V Tednu za zedinjen svet se je odvilo več kot 800 dogodkov, več kot 400 “Tekov za edinost”, bilo je okrog 2.016 ur prenosa v živo o politiki, migracijah, pravičnosti, pravicah, ekonomiji, zdravju, ekologiji, dialogu in umetnosti. Niso predstavljali le teorije in niso bili aktivirani le strokovnjaki z različnih področij. Predstavljene so bile tudi mnoge dobre prakse in številne akcije za povečanje solidarnosti. Sodelovale so skupine mladih, župnije, združenja, družine, redovniki in tudi nekateri mediji. Zajete so bile vse generacije, na poseben način pa so se z udejanjanjem aktivnega državljanstva vključili otroci.

Prav na dan praznika Evrope se je v Bruslju Teden za zedinjen svet 2021 končal. V devetih dnevih je zajel več tisoč oseb na vseh koncih sveta in lahko bi rekli, da je bil to nekakšen festival bratstva. Vključeni so poudarjali pomen skrbi za osebe in planet. Središče prireditve, osrednji dogodek, je bil v Bruslju, mnogi drugi pa so potekali drugod po svetu; v Franciji, v Koreji, Boliviji, Sierri Leoni, na Filipinih, v Sveti deželi.

“#daretocare, osebe, planet in naša ekološka spreobrnitev”

Ko se je končal Teden za zedinjen svet, bi se lahko vprašali, ali je vsega konec, kaj je z vso to mobilizacijo. Prizadevanja za spremembe se seveda niso končala. Mladi iz Gibanja so skupaj z vsemi pobudniki in družabniki akcije #daretocare, drzniti si skrbeti za, predlagali tudi “ekološko spreobrnitev”. Vključiti želijo združenja, institucije in tudi posameznike, s preprostimi vsakdanjimi dejanji. Tako naj bi prekinili logiko nasilja, izkoriščanja, egoizma, torej kulturo izločevanja.

Planet Pledge

Posamezniki naj bi si prizadevali za ločeno zbiranje odpadkov, ne bi kupovali oblačil po nizki ceni, spodbujali bi solidarnost do najbolj revnih, izogibali naj bi se uporabi plastike, kuhali naj bi samo toliko, kolikor bomo pojedli, skrbeli naj bi za vsa živa bitja, uporabljali javni prevoz, ugašali po nepotrebnem prižgane luči … V okviru nove kampanje #daretocare smo vsi povabljeni, da se obvežemo skrbeti za osebe in planet. K temu lahko pristopimo tako, da sprejetje obveze “javno” podpišemo na spletni strani http://www.unitedworldproject.org/daretocare2021/. Majhna dejanja lahko prispevajo k velikim spremembam.

Vsem dostopna cepiva

Velik poudarek na Tednu za zedinjen svet je bil namenjen zdravju. Močno je izstopal tudi poziv, da bi postalo cepivo proti Covidu -19 skupna dobrina za vse, neodvisno od meja. Mladi so se obvezali, da bodo spodbujali vlade svojih držav, naj naredijo vse, da bodo cepiva dostopna vsem ljudem.

Prav v okviru nove kampanje #daretocare, drzniti si skrbeti za … si mladi želijo priti do obrobij sveta, ki težko pridejo do zdravljenja in pomoči, še posebej v tem času pandemije.

Predstavitev te pobude bo 20. maja, na dan pred Global Health Summit (Svetovnim vrhom o zdravju), ob 13.00, na platformi www.unitedworldproject.org.

Tamara Pastorelli

Vir: www.unitedworldproject.org