Ob 20. obletnici začetka projekta občestvenega gospodarstva se je od 25. do 29. maja 2011 zbralo v Sao Paulu 1.700 ljudi na kongresu z naslovom »Prerokba postaja zgodovina. Dvajset let občestvenega gospodarstva«.
Luigino Bruni: »Zdaj je potrebno narediti velik skok.«
Gospodarstvo za prihodnost. Sedemnajst mladih iz raznih koncev sveta je prebralo v svojih jezikih sporočilo Iz San Paula – svetu, ki so ga sami pripravili. To je pravcati delovni program: »Da bi bila ekonomija leta 2031 občestvena za nas in za vse.« To je znamenje tistega, o čemer so prepričani in kar si drznejo upati, a je tudi rezultat začete poti.
1.700 udeležencev na kongresu je zavzeto prisluhnilo pogledu in razčlenjenim zahtevam teh mladih fantov in deklet, ki ne odobravajo kapitalistične logike. »Mi mladi tu v Sao Paulu maja 2011, s koreninami v maju 1991, a bolj kot kdaj prej odgovorni za to, kakšno bo gospodarstvo in kakšen bo svet leta 2031, smo prepričani, da je OG prišlo na zemljo, na brazilsko zemljo pred dvajsetimi leti tudi zaradi tega, da bi hranilo naše upanje in ga omogočalo uresničiti.«

Njihovi ideali so bili kot pečat za razmišljanja strokovnjakov in za pričevanja podjetnikov na štiridnevnem srečanju s 650 udeleženci iz 37 držav, ki je potekalo pred samim kongresom.
Veliko srečanje občestvenega gospodarstva v Braziliji je potekalo v mariapoliju Ginetta, 50 kilometrov južno od Sao Paula, prav tam, kjer je Chiara Lubich prvič spregovorila o spoznanju, ki je dozorelo v njej potem, ko je z bolečino opazovala barakarska naselja, v središču mesta pa brezštevilne nebotičnike. Nič manj ni bila pomenljiva izbira avditorija Simon Bolivar za zadnji dan kongresa v nedeljo, 29. maja, v Spominu na Latinsko Ameriko. To je center, ki ga je projektiral veliki arhitekt Niemeyer. Ta je hotel z umetnostjo vzpostaviti tesnejše vezi med narodi te celine.

Občestveno gospodarsto ima »moč od znotraj spreminjati gospodarsko življenje in to ne samo podjetij, temveč tudi družin, finančnih institucij, ekonomskih politik«. Tako je povedala Maria Voce, predsednica Gibanja v pozdravnem nagovoru, poslanem za to priložnost. V nagovoru je spomnila, da je treba imeti pred očmi temeljni pogoj: »Občestveno gospodarstvo bo imelo nov polet, če bo imelo v očeh obzorje zedinjenega sveta in bo znalo premakniti srca, akcije, navdušenje tistega, ki čuti potrebo po velikih idealih, za katere zaigrati lastno življenje«. Zato ne dvomi, da bo »nastopil nov letni čas ustvarjalnosti in protagonizma vseh vas in tako bomo odgovorili na veliki dogovor z zgodovino«.
V podporo temu je podjetnik Alberto Ferrucci pregledal plodna dela skupščine; Rubens Ricupero, rektor univerze Faapi iz San Paola, je označil izzive in upanja ekonomije; brazilska sociologinja Vera Araujo je pokazala na temelje kulture dajanja, ekonomist Stefano Zamagni pa je govoril o OG kot o “preporodu” za ekonomijo v globalni družbi.
»V Brazilijo smo prišli, da bi znova bolje razumeli Chiarino spoznanje«, je še povedal Luigino Bruni, koordinator mednarodne komisije občestvenega gospodarstva. Ko je govoril o perspektivah, je nakazal, »da je danes potreben preskok, polet vsakega posameznika in vseh, če se hočemo z upanjem usmeriti v leto 2031«, kajti »občestveno gospodarstvo zdravi revščino in spreminja ljudi, a zdaj je treba spremeniti tudi ekonomske institucije«.
Luigino Bruni je obrnil na glavo prevladujočo zastavitev, po kateri je v središču kapital, in pokazal, da »so prvi in temeljni dejavnik v podjetju in ekonomiji ljudje. Prav njihova ustvarjalnost in navdušena ljubezen kaže na razliko v zastavitvi«. In še: »Občestveno gospodarstvo se je rodilo in se rojeva vsak dan iz karizme: tudi zaradi tega je globoka vez med občestvenim gospodarstvom in mladimi. Karizme in mladi imajo skupno upanje, vero v prihodnost, velike projekte in ideale«. Nove generacije v občestvenem so dragocena prihodnost teh prvih dvajsetih let, a tudi zagotovilo, da bi pospešeno hodili prihodnosti naproti.

dopisnik Paolo Lòriga

Njihovi ideali so bili kot pečat za razmišljanja strokovnjakov in za pričevanja podjetnikov na štiridnevnem srečanju s 650 udeleženci iz 37 držav, ki je potekalo pred samim kongresom