Ekonomija Faro 2014 aNa Hrvaškem se je končalo peto srečanje podjetnikov in protagonistov evropske sekcije občestvene ekonomije
»Ali umremo ali živimo, a skupaj!« Bučno ploskanje je poudarilo te besede  Augustina iz Konga, ki je tako izrazil svojo hvaležnost, ker je vključen v projekt občestvene ekonomije. Tako se je končal 5. sestanek podjetnikov in protagonistov evropske sekcije OE na Hrvaškem v Križevcih.

Prišlo je 150 udeležencev iz 23 držav. Iz Evrope s Hrvaške, Slovenije in praktično vseh držav vzhodne Evrope, precej držav srednje Evrope, a tudi iz Brazilije, Argentine, Konga in Indije. Skupina mladih iz sedmih držav se je vključila v projekt izmenjave: Skupaj rastemo: mladi za ekonomijo vključevanja, ki ga financira Evropska skupnost, je bila ves čas na programu.
Dopoldne so začeli z metanjem “kocke za podjetja”, na katere stranicah so zapisana “gesla” za življenje čez dan. V soboto dopoldne je bilo posebej živahno zaradi predstavitve kocke, ki so jo pripravili otroci.
Večkrat so ponovili, da občestvena ekonomija ni “dejstvo”, ampak “proces”. Tudi to srečanje je del procesa, občestvo, ki je bilo vsak dan večje.
Zelo pomembne so bile smernice Anouk Grevin in Luigina Brunija. Kaj je OE danes, na kakšni točki smo in kakšne so njene perspektive? “Da bi razumeli, kaj je to, se je treba vrniti v leto, ko je OE nastala, v 1991”, je dejal Luigino Bruni in spomnil na tri stvari: trnovo krono, reveže in podjetnike. V nadaljevanju je dokazal, da se je iz leta 1991 treba vrniti v leto ’43, ko se je začela Chiarina karizma. Chiara in njene prijateljice so sprejemale reveže na kosilo k sebi domov, na mizo dale najlepši prt in najboljši pribor: to je prva podoba OE. V tej podobi je revež doma, in to je bratstvo.
Izzive, ki jih ima pred seboj OE, je Luigino Bruni povzel v treh točkah: zagnati je treba in na novo med vse prinesti velik ideal, prvi današnji reveži so mladi, ki nimajo služb ter posme tega, da delamo skupaj z drugimi (kajti Bog je podelil OE karizmo edinosti).
Na koncu je povedal, da so zgodovino vedno ustvarjale manjšine, majhne, a motivirane skupine. Zato lahko tudi OE, ki je majhna skupina, premakne svet. Te besede so na različne načine odmevale v pripovedih navzočih podjetnikov. Nemškega podjetnika Ludgerja Elfgena je prevzela trditev, da so mladi najbolj revni danes, ker nimajo služb. Enemu od mladih v dvorani je ponudil pripravniško službo v svojem podjetju.
Trije dnevi v mariapoliju Faro so bili polni pričevanj navzočih podjetnikov. Nico Daenens iz Belgije je predstavil svoje podjetje, ki deluje na področju pomoči družinam s 3000 sodelavci. Vsak dan se trudi postavljati v središče osebo in vrednotiti to delo. Koen in Chris iz Belgije skupaj z Atilo in Boglarko iz Srbije so pripovedovali, kako je prišlo lani do sodelovanja po srečanju v Ottmaringu. Danes imajo v Srbiji novo podjetje.
O pomenu podjetniških con sta govorila Chantal in José Grevin iz Francije in predstavila “francosko navidezno cono«, v kateri so podjetja povezana duhovno, saj delujejo daleč od njihovega mesteca. Govorili so tudi podjetniki iz drugih držav in vsak je bil za druge dar. Svoj prispevek je dalo tudi mestece Faro (Svetilnik), ki je sprejelo to raznoliko in raznovrstno skupino. Mladi so z zanimanjem poslušali vse te stvari in odkrivali nove poglede na ekonomijo. Toda oni so se ustavili v mestecu in poglabljali OE do 22. oktobra.

Gina Perkov