Super saccer 2014Super Soccer World 2014, svetovni nogometni turnir za otroke. Njegov namen je, da šport postane sredstvo odnosa in miru med različnimi državami. Sodelovalo je 56 moštev raznih mest sveta.

Nogometni turnir, v katerem ne zmaga eno, ampak dve moštvi, in še z različnih koncev sveta, občasno tudi zelo oddaljenih? Kje urijo in nagradijo umetnost športnega igranja? Kje so sponzorji pripravljeni podariti za vsak gol prispevek za štipendije za otroke revnejših držav? Veliko pobud in projektov solidarnosti. “Tretji polčas”?
»To in še veliko več je bil Super Soccer World 2014,« je povedal Federico Rovea, eden od organizatorjev dogodka. »Športno prireditev so pripravili Otroci za edinost iz Gibanja fokolarov. Pritegnili so 56 nogometnih moštev raznih mest sveta.«
Zmagata dve moštvi. Značilno za turnir je, da zmagata dve moštvi pobratenih mest, ki simbolično igrata med seboj na daljavo, in tako tekma postane svetovna.
Od 14 pobratenih mest so hkrati igrali dečki iz Bečeja, srbskega mesta, pobrateni s Tlencemom v Alžiriji, dečki iz Loppiana v Italiji z dečki iz Florianópolisa v Braziliji in dečki iz italijanskega mesta Rieti z moštvom v Buenos Airesu v Argentini.
Večina pobratenih mest ni samo na papirju. Med turnirjem so imeli telefonsko zvezo z Argentino in tako živeli z udeleženci iz Južne Amerike istega duha prijateljstva in bratstva. Dečki iz Rietija so govorili o izkušnji tistega dneva in o nekaterih projektih solidarnosti, nastalih prav zaradi Super Soccerja. Odločili so se, da bodo organizirali športno prireditev za invalidne otroke in zbirali denar za potrebne, in to s prodajo sladic. Starše je pobuda močno navdušila.
Art Play (umetnost igre). Na igrišču so poleg navdušenja za šport živeli duha umetnosti športne igre, kjer veljajo štiri osnovna pravila:
• spoštovanje drugih
• sodelovanje
• odgovornost
• odnos.
Pravi stebri turnirja, ki so večali število točk moštev, so bili dani goli. Sodniki niso namreč bedeli samo nad spoštovanjem pravil nogometa, ampak tudi duha, s katerim so bili prežeti udeleženci. Pozitivne točke so podeljevali tistim, ki so ga posebej živeli. »Dečki so bili pozorni na ta pravila prav tako kot na gole. Po mojem bi morali ta pravilnik vključiti v pravila svetovnih prvenstev,« je povedal eden izmed športnih pedagogov, ki so sodelovali pri organizaciji.
Štipendije. S turnirjem je povezan tudi projekt “Šolske klopi” s predlogom, da najdejo pokrovitelja, ki bo v vsakem mestu pripravljen za vsak gol dati denarni prispevek za štipendije otrok revnih držav. 367 zadanih golov pomeni 2.370 evrov, kar je 22 štipendij.
“Tretji čas”. To pa je praznovanje med udeleženci tega športnega dogodka in igralci, ki je pomagalo prinesti duha športnega tekmovanja zunaj igrišč.
Super Soccer World je bolj praznik kot turnir, zanj so značilni svetovna razsežnost in sodelovanje, solidarnost in spoštovanje drugega. Vse to so otroci lahko izkusili na in predvsem izven nogometnega igrišča. In čez eno leto zopet!