24. septembra 2022 je papež Frančišek odpotoval v Assisi, kjer se je srečal z mladimi ekonomisti, podjetniki in ustvarjalci sprememb v okviru Frančiškove ekonomije. Prišli so iz več kot 100 držav po vsem svetu na tretji dogodek, prvi v živo.

Mir, skrb, služenje, zaščita, prijateljstvo, zavezništvo, priznanje, dostojanstvo, delitev, sreča. To je deset besed ekonomije življenja, ki so se jih mladi ekonomisti, podjetniki in ustvarjalci sprememb na povabilo papeža Frančiška odločili uresničiti v svojem okolju.

Ne utopija, »ker jo že ustvarjamo«, pravi sklep “zaveze”, ki jo je 24. septembra v gledališču Lirick v Assisiju podpisala 14-letna Lilly Ralyn Satidtanasarn v imenu vseh udeležencev Frančiškove ekonomije (FE) in sam papež Frančišek. Tajska najstnica in sam rimski škof sta skrbnika te “posode prihodnosti”. Amfora iz papirja in črnila, v katero so fantje in dekleta zbrali svoje osebne zaveze, dozorele v treh letih spletnih delovnih srečanj.

»Skupaj z besedilom zaveze jih bomo zaupali zemlji kot korenine jutrišnje ekonomije, v rožnem vrtu Porciunkule, od koder so Frančiškovi sinovi odšli v svet,« je dejal Lourdes, eden od treh voditeljev, ki so se izmenjavali na odru, na katerem je bilo približno trideset mladih iste starosti, vključno z osmimi pričevalci. Sanjači, ki so z nogami trdno na tleh in so z »ljubeznijo, iznajdljivostjo in svojimi rokami« sposobni revolucionirati svet.

Facundo Pascutto, Argentinec iz Lomas de Zamora, velikega satelitskega mesta Buenos Airesa, skupaj s Fakulteto za družbene vede spreminja sosedska združenja, sindikate, univerze, zadruge, javne menze, zaporniške enote in podjetja v “mali Assisi”, tj. prostore za srečanja različnih družbenih akterjev.

Henry Totin iz Benina je z združenjem Javev spremenil plevel – vodno hiajcinto ali togblé – v gospodarski vir za kmete v dolini Ouémé.

Maryam, borka za pravice žensk, je pobegnila iz Afganistana pod talibanskim nadzorom zahvaljujoč mreži stikov, ki jo je vzpostavila Frančiškova ekonomija.

Nemogoče je povzeti kalejdoskop zgodb in zgodovine, na katerih temelji dvanajst točk zaveze. Nekatere med njimi so zelo nove, na primer “Frančiškova kmetija”, ki jo je izumil Mateusz Ciasnocha, kmet iz severne Poljske. Ta je prav v procesu, ki ga je sprožil papež, našel način, kako združiti kmetijstvo in pravičnost. »Kako? S spoštovanjem polj in tistih, ki jih obdelujejo. Zdaj smo v Nigeriji ustanovili novo podjetje, ki podpira družinsko proizvodnjo v petih vaseh na območju Ibadana,« je dejal. Drugi projekti so stari. Mirovna skupnost San José de Apartadó je stara petindvajset let. »Ustanovljena je bila 23. marca 1997, ko še nihče ni govoril o krožnem gospodarstvu in trajnostnem kmetovanju. Tudi mi nismo vedeli veliko o njem. Vse to se je zgodilo s ‘chiripo’.«

José Roviro je to besedo večkrat ponovil. »Pomeni ‘sreča’ ali ‘previdnost’,« pojasni. Skupnost, ki jo je ustanovila skupina kmetov, razseljenih zaradi kolumbijskega konflikta, se je odločila reči ’ne’ nasilju. »Ker smo to izkusili na lastni koži,« je dodala Sayda Arteaga, »smo se odločili, da tega ne bomo prizadejali drugim.«

Pobuda, ki jo podpira kolumbijska dejavnost, zdaj proizvaja trajnostno hrano s skupnim delovnim sistemom. Druge poti izhajajo iz tega pionirskega modela. »Novoustanovljena fundacija Rut bo iz Skupnosti začela proces poslušanja za razvoj velike digitalne platforme (Inter Zona) o kršitvah človekovih pravic in oblikah nenasilnega upora,« sta poudarili Annamaria De Paola in Giovanna Martelli.

Mali in veliki primeri druge možne ekonomije, v katero mladi iz FE verjamejo in v katero so nekateri od njih »ob posebej svetlih jutrih že zagledali začetek obljubljene dežele«. Kako dolgo bo trajalo, da bodo prišli do nje? Predolgo, trdijo skeptiki, ki pogosto niso ravno nezainteresirani. Ljudi v FE ta ne zanima. Zdaj nadaljujejo pot z odprtjem Frančiškove ekonomije 2.0. V tem so preroški: prebivajo v noči, kot stražar iz Izaijevega odlomka. Nimajo odgovorov na vprašanja razburjenih mimoidočih, ki sprašujejo, koliko časa je še do vzhoda sonca, a jih kljub temu poslušajo. To so ženske in moški nočnega dialoga. Kajti – je včeraj močno odmevalo z odra v Assisiju – »ni lepše zore od tiste, ki nas preseneti v družbi prerokov«.

Di Lucia Capuzzi

Vir: Papa Francesco firma il “patto” con giovani: «Una nuova economia non è utopia» (edc-online.org)

Govor papeža Frančiška: Visita del Santo Padre Francesco ad Assisi in occasione dell’evento “Economy of Francesco” (24 settembre 2022) (vatican.va)

Video: – IT – Papa Francesco e la comunità EoF – YouTube