4. oktobra 2022 je bil v Vatikanu predstavljen dokumentarni film “Pismo”, v katerem je gibanje Laudato Si’ zasnovalo, kako delovati v dobro našega “skupnega doma”. Film je zdaj brezplačno na voljo na Youtube Originals v 12 jezikih.

Arouna Kandé je mlad senegalski študent, musliman, rojen v majhni vasi. Delal je na kmetiji med kozami in kokošmi, vendar je zaradi postopnega uničevanja okolja moral zapustiti vas. Pripoveduje, da je v obmorskem mestu Saint-Louis zaradi naraščajočih voda svoje domove moralo zapustiti že na tisoče ljudi. »Moja družina v Senegalu,« pravi, »ni z ničemer povzročila suše v naši vasi in poplav v mestu. Na nas vplivajo odločitve drugih ljudi. Toda prihodnost prihaja, je moja in jo bom dobro izkoristil.«

V dokumentarnem filmu Pismo, ki ga je predstavilo gibanje Laudato Si’, katerega partner je tudi Gibanje fokolarov, se zgodba Aroune Kandé prepleta z zgodbami brazilskega domorodnega poglavarja Cacique Odair Dadá Borarija, 14-letne indijanske aktivistke Ridhime Pandey, Američana Asnerja, morskih biologov in Irke Lorne Gold. Vsi so zelo dejavni na področju varstva okolja.

S pismom, ki iz Vatikana pride do vsakega od njih, se začne potovanje skozi njihova življenja, dokler se ne vrnejo v Vatikan, kjer z njimi papež Frančišek vzpostavi dialog v ozračju globokega zaupanja in poslušanja. Nazadnje se dogajanje preseli v Assisi, v kraje svetega Frančiška. Kardinal Raniero Cantalamessa v njem ponuja edinstveno perspektivo za razumevanje frančiškanskih korenin sporočila okrožnico Laudato Si’, ki jo je papež Francecso posvetil skrbi za skupni dom.

Film je bil predstavljen v Vatikanu 4. oktobra, na praznik svetnika iz Assisija, v prisotnosti glavnih junakov, režiserja Nicolasa Browna in njegove ekipe ter producentov. Arouna Kandé je v sinodalni dvorani pojasnil pomen ozaveščanja o teh vprašanjih. Pripovedoval je o šolah, ki jih je odplaknila voda, in o stotinah otrok, ki niso imeli suhega prostora za počitek in so bili prisiljeni več dni spati na nogah. Fant je povedal, da se je preselil v obalno mesto, kjer se gladina morja dviguje. Ni obupal: zdaj je študent in oblikuje novo nevladno organizacijo, ki bo vodila naslednje obdobje trajnostnega razvoja v njegovi državi.

Arouna je tako priča na tisoče ljudi, ki imajo neposredne izkušnje s podnebno krizo in znanje za njeno reševanje.

Ridhima Pandey, 14-letna indijska srednješolka, je prav tako sodelovala na demonstracijah, da bi od vlad zahtevala odgovornost za njihova dejanja v zvezi s podnebnimi vprašanji. Ustanovila je nevladno organizacijo, ki mladim ženskam pomaga, da postanejo podnebne aktivistke. Ridhima je dejala, da bodo prihodnje generacije tiste, ki bodo trpele zaradi globalne zlorabe in zanemarjanja zemlje. »Naša generacija – mladi – je in bo najbolj ranljiva,« je dejala.

“Pismo” je film, ki si ga je treba ogledati v družinah, skupnostih in šolah, saj je sporočilo, ki ga prejme vsak od protagonistov, namenjeno vsem prebivalcem planeta in nam omogoča, da se zavemo, da lahko vsak od nas prispeva svoj majhen ali velik del k ozdravitvi, kot pravi papež Frančišek v Laudato Si’, »našega skupnega doma«.

Film je od 2. novembra 2022 brezplačno na voljo na portalu Youtube Originals, sinhroniziran v 12 jezikih. https://theletterfilm.org/

Carlos Mana