Chiara Lubich postV tem kratkem spisu nas Chiara Lubich spominja, da je najboljša pokora, tudi v času posta, ljubezen do bratov. Tako se lahko pripravljamo na veliko noč …

Knjiga Hoja za Kristusom, ki je tako bogata duhovnosti, znane številnim med nami, pravi, da je treba imeti nekaj zelo zahtevnih lastnosti, kot so popoln prezir sveta, goreča želja napredovati v kreposti, ljubezen do žrtve, gorečnost pokore, odpoved sebi in znati prenašati vsako nasprotovanje, da bi bilo lahko življenje “sveto potovanje” in bi se končalo tako, kot bi si želeli.

Te lastnosti moramo imeti tudi mi. Vendar se moramo vprašati: kako naj v skladu z našo duhovnostjo pridemo do tega, da jih bomo imeli?
Odgovor je jasen in gotov: Bog nas kliče, da ne uresničimo vsega tega z meniškim življenjem, ki je ločeno od sveta.
Poklicani smo ostati sredi sveta in priti do Boga po bratu, zato po ljubezni do bližnjega in po medsebojni ljubezni. Prizadevajmo si hoditi po tej izvirni in evangeljski poti, ki bo kot po čudežu obogatila našo dušo z vsemi temi krepostmi. […]
Če smo v celoti usmerjeni v misel na druge, na to, da ljubimo druge, ne bomo gledali na svet, nanj bomo pozabili, zato ga bomo prezirali, čeprav to ne pomeni, da ne storimo vsega našega dela, da bi odgnali vse njegove skušnjave , ko bi nas te napadle.
Treba je napredovati v krepostih. Toda to dosežemo z ljubeznijo. Ali ni morda zapisano: »Po poti tvojih zapovedi bom tekel, kajti ti mi boš srce razširil [z ljubeznijo]« (Ps 119, 32)? Če v ljubezni do bližnjega tečemo v izpolnjevanju božjih zapovedi, to pomeni, da napredujemo.
Potrebna je ljubezen do žrtve. Ljubiti druge pomeni prav to, da žrtvujemo samega sebe, da bi se posvetili bratu. Krščanska ljubezen je sinonim žrtve, čeprav prinaša s seboj veliko veselje.
Potrebna je goreča pokora. V življenju ljubezni bomo odkrili najboljšo in glavno pokoro!
Potrebna je odpoved samemu sebi. V ljubezni do drugih je vedno vključena odpoved sebi.
Končno: treba je znati prenašati vsa nasprotovanja. Ali ne povzroča številnih bolečin v svetu prav skupno življenje z drugimi? Znati moramo prenašati vse in jih ljubiti iz ljubezni do zapuščenega Jezusa. Tako bomo premagali številne ovire v življenju.
Da, v ljubezni do bližnjega je najbolj odlična možnost, da bi življenje postalo “sveto potovanje” […]!«
Chiara Lubich, L’amore al fratello, pripravila F. Gillet, Città Nuova, Roma 2012, str. 77-79
(iz telefonske povezave – Rocca di Papa, 27. novembra 1986)