20140411BrasileMppU1-250x166Izmenjava izkušenj pripadnikov Političnega gibanja za edinost na srečanju na nacionalni ravni s predsednico Gibanja Mario Voce in sopredsednikom Giancarlom Falettijem v mariapoliju Ginetta (Vargem Grande) blizu San Paola 11. aprila 2014.

Ali gresta skupaj bratstvo in politični boj? Za federalno poslanko Luizo Erundino, ki se je v mladih letih borila proti diktaturi, je bil odgovor jasen “ne”. A po srečanju s Chiaro Lubich je postal ‘da’, in tedaj se je tudi začelo Politično gibanje za edinost.
Za župana Sorocabe Antonia Carlosa Pannunzia je najpomembnejša nova zavest, da v prvi vrsti pripadamo isti človeški družini, ker smo otroci istega Očeta. »Na političnih sestankih ni nujno, da se strinjamo z našim kolegom, a zaradi tega se še ne smemo imeti za sovražnike,«izjavlja župan.
Zid sovraštva je mogoče porušiti. »Bil sem hud nasprotnik Luize Erundine, ko je bila županja San Paola in jaz svetnik,« je povedal Walter Feldman, federalni poslanec. »Zdaj se slišiva skoraj vsak dan. Dialog je možen, ko se nasprotnika srečata z namenom priti do povzetka, in sicer do skupnega dobrega.« Potem nadaljuje: »Odločil sem se, da bom uporabljal podzemno železnico kot vsi drugi ljudje. Biti moram med ljudmi, da bi se uskladil z njimi, da bi izbrisal ločitev med politiki in družbo. Sprememba se začne pri osebnem življenju.« Za zgled sta mu Mandela in Gandhi.

»Politično delovanje je težje in bolj zapleteno zdaj, ko imamo demokracijo, kot v času diktature,« je povedal federalni poslanec mppu-caris-mendes-csc-19Luis Carlos Hauly, ki že 40 let dela v politiki. Govori o »degeneraciji politične prakse«. Bratstvo je tisto, zaradi katerega ne padejo v roke najhujšemu sovražniku: zazrtosti vase, zaradi česar drugega tlačiš in se imaš za boljšega od njega.«
Pedro Paulo Fiorelli je mlad fant, ki obiskuje “Scuola Civitas” za vzgojo državljana, ki je pogoj, da bi lahko postal dober politik. Osnovni nauk je: ne politika za zmago na volitvah, ampak politika kot umetnost za družbeno spremembo in z dajanjem prednosti pozabljenim.
»To razsvetljeno politično delovanje,« je dejala Maria Voce, »je zelo potrebno, saj postavlja v središče vrednoto odnosa, bližine, začeti pri zadnjih, ki s svojimi potrebami govorijo o želji po bratstvu.« Za Giancarla Falettija so ti politiki “strokovnjaki v človečnosti”, “preroki novega sveta”, “preroki upanja”.
Srečanje se je končalo s pomenljivo gesto: postavitev plošče na ulici v Porto Alegre, ki se imenuje po Chiari Lubich. Za to priložnost je celo nastala pesem z naslovom “Ljubezen ljubezni”, kakor je ustanoviteljica Gibanja poimenovala politiko. Politično gibanje za edinost v Braziliji jo je takoj vzelo za svojo himno.
Čaka jih mednarodno srečanje, in sicer marca 2015. Napovedalo ga je sporočilo mednarodnega predsedstva Političnega gibanja, “da bi predstavili bogato politično misel Chiare Lubich, ki je preroško vnaprej kazala na zedinjen svet v medsebojni ljubezni, ki ga ne živijo samo osebe, ampak narodi”.

Spletna stran: www.focolares.org.br/sitenacional