RodGorton 2Rod: častnik pri marincih v ZDA, glasbenik, oče šestih otrok, z ženo Mazio med prvimi stebri v šoli za družine v mestecu Loppiano … nas je zapustil 14. novembra.

Rod (Rodrigo) Gorton, poročeni fokolarin, je umrl zaradi poškodbe med opravljanjem dejanja ljubezni. Rodil se je v Massachussetsu v ZDA leta 1933 in spoznal Ideal edinosti v šestdesetih letih.
Njegovo otroštvo je močno zaznamovala ločitev staršev: “S šestimi leti sem ostal brez očeta in zaradi družinskega okolja brez Boga”. V tistem času mu je pomagala ljubezen do glasbe.
Z 20 leti je vstopil na akademijo in postal častnik ameriških marincev V njihovem pravilniku je obvezno nedeljsko bogoslužje v izbrani Cerkvi in tako je Rod prvič slišal govoriti o Bogu. Pojavila so se prva vprašanja: “So vsi ti nori? Ali sem nor jaz?”
Po dolgem iskanju se je zavedel, da se je v njem nekaj spremenilo: “Veroval sem!” Dokaj hitro pa je odkril tudi protislovja novega življenja, saj ni našel ljudi, ki bi evangelij jemali resno.
Ko je postal marinski častnik, je potoval po svetu, pritegnili so ga misijonarji, s katerimi se je srečal v več državah, in po štirih letih je vstopil v bogoslovje, da bi postal duhovnik in misijonar. Še vedno pa je iskal …
Rod Gorton otrociV reviji Living City, na katero je naletel slučajno, je prebral zapis Chiare Lubich: “Če hočeš osvojiti mesto za Kristusovo ljubezen … vzemi prijatelje, ki čutijo tako kot ti, zedini se z njimi v Kristusovem imenu … obljubite si stalno medsebojno ljubezen.” To je iskal vse življenje! V reviji je bilo vabilo na mariapoli, večdnevno srečanje Gibanja fokolarov, in tam ga je močno prevzelo družinsko ozračje med vsemi: “Belci, črnci, rumenokožci, mladi, odrasli, bogati, revni … Evangelij je bil temelj vsega, vseh teh ljudi.”
Novembra 1966 je odpotoval v mestece Loppiano, v katerem je bil šest let v glasbeni skupini Gen Rosso. Dobro je igral akustično kitaro, trobento in ustno harmoniko. Ob misli na evangeljske obljube piše: “Tam sem našel stokratno v očetih, bratih, hišah in bolje sem spoznal svojega Boga: Jezusa v njegovi zapuščenosti. On, ki je spremenil bolečino v ljubezen, je razsvetlil vsak ‘zakaj’ v mojem življenju, v njem sem odkril ključ, da bi ustvarjal družino.” Rod je bil preprosto in iskreno vedno v darovanju, pozoren na potrebe vsakega, in to je bilo zanj značilno vse življenje.
Nekega dne je spoznal Mazio iz Avstrije.  “V nekaj besedah sva se razumela: oba sva nosila v srcu isti plamen: ustvariti zaradi Boga družino.” Chiari Lubich je napisal: “Ker sem rekel ‘da’ Bogu, lahko rečem ‘da’ Mazii.”
Rod in Mazia sta se poročila januarja 1972 v centru Gibanja v Rocca di Papa na velikem srečanju poročenih fokolarinov. Med pričami poroke so bili Igino Giordani, Spartaco Lucarini in Chiara, ki je novi družini dala besedo življenja: “Ljubite se med seboj, kakor sem jaz vas ljubil” (Jn 13,34).
V njunem zakonu so se rodili otroci Cielo, Clarence, Sara, Peter, Giovanna in Pina. Vedno sta bila na razpolago in velikodušna, svoje življenje sta dala za številne iniciative v mestecu Loppiano, v katerem sta živela. Zlasti sta delala na spremljanju več sto družin, ki so prišle tja. Veliko ljudi se je dotaknila njuna ljubezen in njuno pričevanje.
“Roda si zdaj predstavljamo v veselju, ki se ne bo več končalo,” je zapisala Maria Voce, “… prepričani, da bo od zgoraj še naprej spremljal Mazio in otroke, ki jih je imel tako zelo rad.” Kakor bo spremljal tudi vse nas, ki smo še na poti, in delamo, kakor on, za vesoljno bratstvo.

video o Rodu (20′ v italijanščini)

slike (na dnu italijanskega članka o njem)