Bližnji vzhodIz trpljenja Bližnjevzhodnih narodov čisto nova spodbuda za spravo. V tem intervjuju besede dveh prič: msgr. Armando Bortolaso in msgr. Simon Atallah.

Nedvoumne in krepke besede: »Arabska pomlad je zgodovinska laž!«

Tako jasno pove msgr. Armando Bortolaso (22 let v Siriji, od teh 10 let apostolski vikar za kristjane latinskega obreda za Sirijo s sedežem v Alepu). Te besede ponavlja tudi maronitski škof Simon Atallah iz škofije v Baalbek-Deir El-Ahmar na severu Libanona, na sirski meji.
Podobno pove tudi maronitski patriarh Béchara Raï v Bkerke severno od Bejruta 29. januarja agenciji Fides, da bi razkril države, ki dajejo denar, orožje in sredstva tako režimu kot opoziciji v Siriji: odgovarjati bodo morale na »zločine pred sodiščem zgodovine«.
Msgr. Bortolasa in msgr. Atallaha sem srečala med srečanjem škofov, prijateljev Gibanja fokolarov v Rimu. Pripravljena sta na pogovor, ki ga imata skoraj za poslanstvo.
»Arabska pomlad je laž. Bolj gre za islamsko pomlad terorja, širi pa se “arabska zima”. Kdaj bo nastopil novi letni čas miru in dialoga?« se sprašuje msgr. Bortolaso. Bi si lahko drznili analizirati?
Za msgr. Atallaha: »Nesporno je, da v Siriji ni prave demokracije. Te si želijo vsi, prav gotovo. A ne take, kot je na Zahodu.« Ali ni vprašanje demokracije prej izgovor za vmešavanje tujih sil in za to, da se razplamti sedanja revolucija, kar bi pripeljalo do negotove in nevarne prihodnosti? »Brez dvoma je potrebna rast demokracije, a uporabljajo se nezakonita sredstva: orožje, denar in nasilje. Ali pa je namen bolj v tem, da se polastijo ekonomije države?«
Znova spregovori msgr. Bortolaso: »Večina sirskega prebivalstva podpira predsednika Assada. Raje imajo laično vlado, kakršna je zdaj v Siriji, kot konfesionalno kot v Egiptu, in na očeh vseh je, kaj se tam dogaja. Sedanji režim na splošno podpirajo manjšine (približno 30 %): alaviti in šiiti, kristjani, Kurdi, druzi, izmaeliti … in kakih 30 % sunitskih muslimanov. Na splošno so ti muslimani izobraženi, zmerni, ki nimajo nobene veze z islamskimi ekstremisti Al Qaide ali z džihaisti, ki podpirajo sveto vojno in velika večina prihaja iz tujine. Ti hočejo oblast in ne demokracije; uničujejo in ustvarjajo kaos.«
Msgr. Atallah pritrjuje: »Gre za načrt, ki diši po hudiču, po kruti strategiji, ki prihaja iz tujine in ki se opira na podedovano borbo sunitov proti šiitom in alavitom. Ta načrt hoče ustvariti drobljenje in delitev Bližnjega vzhoda ter kasnejšo ustanovitev številnih majhnih konfesionalnih držav, kolikor je verskih pripadnosti, na nekakšne države, geto.« Še več! Ta natančna mednarodna politika destabilizacije spodbuja med drugim kristjane, da »zapuščajo Bližnji vzhod in da za vedno pustijo svoje dežele in zato svoje starodavne in častitljive Cerkve, ki so bile zibelke krščanstva. Prisiljujejo jih v počasen, a neizprosen odhod.« To potrjujejo podatki: na začetku prejšnjega stoletja so kristjani predstavljali 20 % prebivalstva. Danes v različnih državah jugozahodnega dela največ 10 %. Izjema je Libanon, kjer jih je za kakih 35 %, a ta številka se nenehno krči.«

Victoria Gómez
Vir: Città Nuova

Victoria Gómez
Vir: Città Nuova