SlotmobV Italiji se je pred slabim letom začela akcija, s katero so hoteli ljudje opozoriti na rano/problematiko iger na srečo. Te so se razširile zlasti v bifejih, katerih lastniki v želji po lahkem zaslužku ne gledajo na to, da je marsikdo zasvojen in ves denar porabi s temi igrami.

Začetniki pobude so se povezali in začeli s tako imenovano akcijo slotmob. Ta se je razširila po vsej Italiji. Napisali so manifest, ki si ga lahko preberete tukaj. V nadaljevanju je opisan potek slotmoba v enem od italijanskih mest.

Slotmob v Reggio Calabriji, res posebni odtenki

Flavia Cerino
Vsak slotmob ima svoje značilnosti, dogodek v Reggio Calabriji pa ima brez dvoma posebne odtenke.
Mesto Reggio Calabria je že več kot eno leto praktično brez občinskega vodstva zaradi mafijskega vpliva. Tu je zelo močna in nasilna mafijska organizacija ‘ndrangheta, čeprav je vsaj tako močna, če ne še bolj, država, ki si jo prizadeva izkoreniniti.
140315 Slotmob RC 01 ridV tem ozračju politične nestabilnosti, vsesplošnega strahu, težo izbire “na kateri strani biti”, ni bilo lahko najti bifeja, ki bi bil pripravljen imeti dogodek slotmoba.
»Našli smo nekatere bifeje, ki so se odrekli igralnim aparatom,« je povedala Amelia Stellino, »nikakor pa niso hoteli te prireditve, ker je tu problematično že odkloniti igralne aparate, toliko bolj pa pripraviti prireditev in tako javno pokazati to izbiro, ki nekatere zelo moti.«
Po dolgem iskanju so prišli do lastnika bifeja v mestu, ki je že dolgo časa vključen v gibanje Libera (združenje, ki se bori proti mafiji). Bife leži na glavni in zelo polni ulici in tako se je v soboto zjutraj ob 8h, ko smo začeli s slotmobom, napolnil z ljudmi, ki so v vrsti čakali na kavo. Promet je bil še bolj gost in to je vzbudilo pozornost mimoidočih. Ko so lastniku izročili plaketo, s katero so meščani hoteli dati priznanje izbiri, ki je v tem mestu posebej pogumna, je bil ganjen. Potem so na vhodna vrata nalepili nalepko, ki jo bodo prejeli tudi drugi lastniki bifejev, ko bodo odklonili vsako obliko iger na srečo v svojih lokalih.
Med udeleženci, bilo je kakih 120 ljudi, so bili tudi mladi iz nekaterih šol, ki jih je pritegnila novost: organizatorji so namreč povezani z občestveno ekonomijo in so ta projekt nekaj dni prej predstavili na tiskovni konferenci v okviru treh dnevov, posvečenih temi “Od spekulativnih financ do socialne uporabe denarja”, v kar so vključili tudi slotmob.
Mladi so skupaj z nekaterimi profesorji izkoristili slotmob in povabili organizatorje v šolo z namenom poglobiti občestveno ekonomijo. Amelia Stellino je še povedala: »Slotmob je postal način, kako povedati, da morajo bifeji znova postati kraji srečevanja, kakor tudi, da bi se v polnosti vključili v zdrave in ustvarjalne sile mesta, ki ga hočejo osvoboditi zla, zaradi katerega se ne more razvijati in rasti. Širiti hočejo našo kulturo, tudi ekonomsko, ki je tukaj še ne poznajo.«

Vir: Citta Nuova