trasferimentoNa mednarodni spletni strani Gibanja fokolarov je že nekaj časa možnost ogleda tako imenovane spletne povezave, ki se ‘dogaja’ vsak drugi mesec. Možno je videti uro trajajočo predstavitev življenja Dela, ali pa vzeti posamezno novico in jo objaviti, deliti … Od pomladi tudi v slovenski sinhronizaciji. V nadaljevanju je kratka razlaga pomena tega načina povezovanja velike družine Gibanja.

KAJ JE SPLETNA POVEZAVA?
Kdaj? Začne se leta 1980, točneje 11. avgusta, na praznik svete Klare Asiške. Tisti dan je bila Chiara Lubich v Švici in za njen god se je zbrala mala skupina ljudi, ki so ji voščili: družinsko praznovanje, ob katerem se ustvari globoko občestvo.
Kdo? Naslednje dneve se iz Chiarine hiše začne veriga telefonskih pogovorov, s katerimi je želela izročiti drugim resničnost, ki se je takrat ustvarila, da so kot “en sam fokolar”. Tako pripoveduje o novih odkritjih intenzivnega življenja duhovnosti edinosti in novice, ki jih prejema iz sveta.
Kako? Tiste dneve odkrijejo, da obstaja v Švici možnost “skupinske telefonske konference” in takoj jo izkoristijo. Taka konferenca se je naslednje tedne razširila in povezala različne države, praktično vse, v katerih so skupnosti Gibanja fokolarov.
Zakaj? Sčasoma in s hitrim razvojem telekomunikacij smo prešli od telefonske konference na streaming in satelit, kajti, kakor je trdila Chiara, »v Delu, ki ima za ideal edinost, mora družina, ki je posejana po vsem svetu«, podeliti »med vsemi in z najhitrejšimi in najbolj primernimi pripomočki veselje, bolečine, upanje in načrte ter tako izkusiti ljubezen, ki gre in se vrača«, družina, ki je skupaj na potovanju, na “svetem potovanju” življenja.
Za zedinjen svet. To je močna in vesela izkušnja “edinosti in vesoljnosti”, ki povezuje več sto ljudi na vseh petih celinah, ljudi, ki delajo za vesoljno bratstvo.