To je sicer izkušnja Mladih za zedinjen svet s Sardinije, a velja za vse. Govori o tem, kako prenesti v navidezni svet globino odnosov realnega sveta!
Ustavimo smetišče, vulgarne povezave, žaljive besede. Smo za širjenje pozitivnega in tistega, kar povezuje. Predlog za res prijateljsko družbeno mrežo.

Imaš fb? Fb pomeni facebook, za tiste, ki niso preveč doma v izrazih mladih, ki do skrajnosti povzemajo … Koliko prijateljev imaš? Si videl zadnji tag in naložil fotografije tega konca tedna?
Zastavljati in prejemati taka vprašanja je sestavni del našega vsakdanjika, ki kažejo na nove ritme komunikacije prek spleta, in silijo v drugačen pristop do drugega, kakršen je stik s človekom iz oči v oči. Tak pristop je značilen za družbene mreže, ki jih uporabljamo za klepet, za izmenjavo vtisov in še veliko več. To je spremenilo celo urejanje svojega časa. Tri ali štiri ure, namenjene odnosom v realnem življenju, branju prijetne knjige, kavi s prijateljem se zdaj selijo na splet.

Lahko pa znova vzamemo v roke svoj čas in čim bolje izkoristimo tehnološke rešitve za to, da gojimo in poglabljamo prijateljstva z občutljivostjo, ki lahko črpa iz preteklosti, a mora nujno upoštevati svetovni splet.

Make a change: Začni spreminjati
Ob takem razmišljanju so se Mladi za zedinjen svet s Sardinije zbrali na srečanju, na katerem so spregovorili o uporabi družbenih mrež in načinu ustvarjanja odnosa na spletu in zunaj njega. Make a change (Začni spreminjati!): to ni bil samo naslov tega srečanja, temveč cilj, ki so si ga zastavili, in sicer spremeniti kakovost odnosov v resničnem in navideznem življenju. Perspektiva je nova: misliti na drugega in Chiara Lubich jim je v video posnetku pokazala pot, po kateri lahko hodijo tudi mladi drugih verstev in neverujoči. To je zlato pravilo: »Stori drugim, kar bi hotel, da je storjeno tebi«. Sledila so pričevanja tistih, ki so že poskusili živeti tako v družini, s prijatelji, s starejšimi …

Clean Face
V drugem delu srečanja so vstopili v logiko družbenih mrež in v načine, kako vzpostavljati odnose. Posebej učinkovita so nekatera gesla: meriti na pozitivno tudi v navideznih odnosih, biti osebe in ne uporabniki, vzpostavljati mostove od navideznega do resničnega prijateljstva, skrbeti za kvaliteto prijateljstva in ne samo za število prijateljev. V delavnicah – časnikarstvo, glasba, grafika – so se osredotočili na to, da bi začeli čistiti profile na facebooku. Clean-Face je izraz, ki povzema akcijo, s katero hočejo vnašati v družbena omrežja pozitivne izkušnje, ki ne ranijo dostojanstva, ki niso žaljive, ampak usmerjene na spodbujanje dobrega, ki kažejo na vrednost drugega in vse, kar daje, da smo pristni ljudje, ki se ne skrivamo za zaslonom in za slikami. To pristnost so našli v Chiari Luce Badano, dekletu iz Sassella, ki je bilo predlanskim razglašeno za blaženo. Predlagali so si jo kot sopotnico v tej akciji: njena stran na facebooku ima več tisoč občudovalcev, ki si prizadevajo za pravo življenje in za pristne odnose, za velike ideale, pozorni na socialna vprašanja in na tiste, ki imajo resnične težave.

Deset pravil
Z namenom začeti takoj in brez omahovanja so Mladi za zedinjen svet predlagali deset pravil, s katerimi naj bi sprožili to spremembo v družbenih mrežah. Začeli so z akcijo: Every day I clean my Face (Vsak dan si umijem obraz).

 

1) Ogibati se vulgarnosti
2) Ogibati se povezav, ki niso varne
3) Biti osebe, ne uporabniki; ohranjati v navideznih odnosih enako globino kot v resničnih odnosih
4) Z navideznimi prijatelji graditi mostove pravega prijateljstva
5) Spoštovati sebe in druge
6) Zavedati se svojega telesa in svoje zasebnosti
7) Za vsakih deset minut na facebooku posvetiti ravno toliko časa odnosom z bližnjimi
8) Nadzorovati uporabo spleta pri mlajših
9) Uporabljati ga kot odličen pripomoček za druženje
10) Pri vsaki negativni kritiki/negativnem čustvu iti proti toku tako, da pokažemo na pozitivno

Vir: Città Nuova

 

Vir: Città Nuova