Tokrat objavljamo prizadevanje italijanske skupnosti Gibanja fokolarov v Stari Gorici za povezovanje s skupnostjo ob meji v Sloveniji ter skupno delo za mir.

Med člani naše majhne skupnosti v (Stari) Gorici iz Gibanju fokolarov je vedno tlela želja po srečanju s slovensko skupnostjo, da bi tako okrepili našo povezanost v eni družini Gibanja. Zaradi različnih okoliščin, najprej zaradi neznanja jezika, nismo nikoli uspeli ničesar načrtovati. Leta 2022 je postalo znano, da bo Gorica leta 2025 skupaj z Novo Gorico prestolnica evropske kulture in to je bil za nas signal, da je morda nastopil čas, da nekaj naredimo.

Marca 2022, na god mestnih zavetnikov Ilarija in Tacjana, je bila izbrana tema praznovanja »Odprta vrata Gorice« v spomin na obisk papeža Janeza Pavla II., ki je trideset let prej obiskal naše mesto.

Med predlaganimi dogodki je bil kolesarski izlet, ki se je začel v Stari Gorici in se odvijal skozi tri novogoriške cerkve z geslom: »Če hočemo biti odprti, se moramo najprej spoznati«. Prosili so nas za sodelovanje pri organizacijo tega izleta.

Zdela se nam je odlična priložnost, da smo na razpolago škofiji in lahko sodelujemo s slovensko skupnostjo ter jo vključimo v organizacijo.

Povezali smo se pripadniki italijanske in slovenske skupnosti. To je bil zelo močan trenutek, saj smo čutili, da smo ga oboji dolgo pričakovali in da je v vseh velika želja po tem, da naredimo nekaj skupaj. Prireditev je odlično uspela.

Pri načrtovanju pobud za leto 2025 smo pomislili, da bi lahko projekt Living Peace (Živeti mir) predlagali tako v italijanskih kot slovenskih šolah po vzoru izkušnje iz Trenta. Z njim smo hoteli osvestiti šolske otroke in mlade in vnesti predlog nove kulture bratstva v naše obmejno ozemlje. To bi bila lahko priložnost za začetek neposrednega sodelovanja z našimi, ki živijo v Sloveniji.

Začeli smo ustvarjati projekt »Vivere la pace Go25« (Živeti mir Go25), ki smo ga predstavili vsem vrtcem, nižjim in višjim razredom osnovnih šol tako v Gorici kot v Novi Gorici.

Seveda obstajajo razlike v šolskem sistemu med obema predlogoma, vendar projekt ostaja enak: “Vzgoja za mir se ne poučuje teoretično, ampak je vaja, ki se konkretizira v vsakdanjem življenju v družini, v šoli, v službi. Vrednote kot so spoštovanje, zaupanje, svoboda, poštenost, iskrenost, dialog, lahko živimo in nas vodijo k življenju v miru, saj je mir mogoč, če se začne »pri meni«.

Odločili smo se, da se pridružimo mednarodnemu projektu Living Peace International, ki že leta promovira kocko miru in druge metodologije ter povezuje šole v globalno mrežo.

V šolskem letu 2023-2024 se je predlogu pridružilo 12 goriških vzgojno-izobraževalnih ustanov: 6 vrtcev, 3 osnovne šole nižje stopnje in 3 višje stopnje s skupno 327 otroki.

Od novembra dalje smo se večkrat srečali z učitelji, ki so se pridružili projektu, in jim predstavili Kocko miru ter gradivo, ki ga lahko uporabijo, vendar smo pustili popolno svobodo, da svoje pobude izvajajo, kot se jim zdi primerno.

Ustvarili smo klepetalnico, kjer so lahko učitelji osveževali in vstavljali fotografije dejavnosti, ki so jih izvajali, in tako ustvarili prijetno izmenjavo idej. Skupaj smo pripravili zaključno prireditev z razstavo vseh del in aktivnosti, ki smo jih izvedli v preteklih mesecih. Žal zaradi birokratskih razlogov dogodka nismo mogli organizirati skupaj med goriškimi in novogoriškimi šolami, vendar verjamemo, da bo to možno naslednje leto.

V petek, 24. maja, v lepem, prav nič predvidljivem, sončnem dopoldnevu je na oratoriju goriške stolnice potekala zaključna prireditev projekta »Vivere la pace Go-25«, ki se je je udeležilo več kot 300 otrok in mladostnikov v spremstvu učiteljev. Praznovanje barv, ki se je začelo z različnimi majicami za vsako šolo, obešenimi zastavami in številnimi plakati opravljenega dela: to je bil okvir celotne prireditve. Res je bilo lepo videti vrtčevske otroke, ki so prihajali v popolni vrsti, se držali za roke in ko so prepoznali svoj plakat, so z nasmehom povedali, da so prišli na festival miru.

Zaradi prilagoditve potrebam majhnih otrok je bil program zasnovan tako, da je bil zelo preprost, a so bili vsi vključeni. Ob pomoči dveh posebnih likovTik in Tak” so se vse šole predstavile z “bojnim krikom”, ki mu je sledila instrumentalna skupina iz višjih razredov osnovnih šol. Ta je zaigrala in zapela “Odo radosti“.

Nato je bil na kratko predstavljen projekt “Living peace Go 25” in pojasnili so, da želijo biti resnične priče nove kulture v našem mestu. Mir izhaja iz nas in vsi moramo biti protagonisti in ustvarjalci miru. Pri tem nam je v pomoč, da so se naučili uporabljati »Kocko miru« (imeli smo veliko 50×50 cm). Z njo so otroci pridobili ​​veliko konkretnih izkušenj, katere so narisali/zapisali na plakate.

Drug pomemben trenutek je bila sestava velike mandale (200×200 cm). Vsak razred je predhodno prejel en del (50 x 50 cm), otroci so ga lahko pobarvali vsakič, ko so naredili kaj dobrega.

Vsak razred je bil po vrsti povabljen, da na sivo osnovo prilepi svoj barvni kos, s katerim so dokazali, da lahko s svojim načinom vedenja spremenijo svoje mesto iz sivega in žalostnega v barvito in veselo.

Otroci osnovne šole so predstavili zgodbo o »roži življenja«, roži, ki ji grozi prevzetni kralj, reši pa jo skrbna deklica. Preproste koreografije in pesmi so se prepletale tako v italijanščini kot v slovenščini.

Na koncu so zapeli Eveno Shalom v italijanščini, slovenščini, angleščini, hebrejščini in arabščini. Pred zadnjim slovesom je vsak razred vzel košček velike mandale, ne svoje, ampak tisto, ki so jo pobarvali in podpisali otroci drugega razreda.

Projekt se bo prihodnje leto nadaljeval tako v Gorici kot v Novi Gorici, upamo pa, da bo ob koncu šolskega leta na kakšni pomembni točki stare meje lahko organizirana prireditev med italijanskimi in slovenskimi otroki in najstniki s postavitvijo velike kocke miru.

Antonella Gaggioli

Vir: https://www.focolaritalia.it/2024/06/07/gorizia-e-nova-gorica-vivere-la-pace-go25/