Dve ženi v službi življenju: s tem glavnim poudarkom je potekala 10. decembra v Kapitolu (občina mesta) v Rimu slovesnost podelitve evropske nagrade za življenje “Mati Terezija iz Kalkute” v spomin na Chiaro Lubich. Prejela jo je sedanja predsednica Gibanja fokolarov, Maria Voce, izročil ji jo je kardinal Ennio Antonelli, predsednik Papeškega sveta za družino.

Utemeljitev za dodelitev nagrade je prebral predsednik Gibanja za življenje, Carlo Casini. Osvetlil je »svetlo in nenehno obrambo in spodbujanje pravice do življenja«, kar je živela Chiara Lubich in jo spodbujala na vedno širšem obzorju ljubezni do vsakega človeka. Poudarili so, koliko je Chiara delala in podpirala Gibanje za življenje od njegovega začetka.

Pomenljive nagovore je moderiral urednik dnevnika Avvenire, Marco Tarquinio, govorili so nekdanji predsednik Giuliano Amato, profesorja Antonio Maria Baggio in Vincenzo Buonomo ter madžarski minister za socialne zadeve in družino, Miklos Soltesz. Navzoči so bili predstavniki gibanj za življenje 15 evropskih držav.
Rimski župan Gianni Alemanno je poudaril, zakaj so izbrali 10. december za izročitev nagrade: minilo je 63 let od podpisa vesoljne deklaracije o človekovih pravicah. Trdil je, da sta “ti ženi živeli globoko življenje” in oznanil, da so sprožili postopek, da bi eno od ulic v prestolnici posvetili Chiari Lubich.
Maria Voce je v svojem nagovoru poudarila, da ima v Chiari spodbuda delati za varstvo človekovih pravic izvir v ljubezni do Boga in ljubezni do človeka, do vsakega človeka: »Vsi ljudje so Božji otroci in zato bratje med seboj. Chiara dela na tem, da bi se v svetu uresničilo vesoljno bratstvo. To dela že več kot 60 let, ne toliko z razglašanjem človekovih pravic, kolikor tako, da vzbuja v čim več mož in žena “evangeljski” življenjski slog, čigar nujna posledica je spoštovanje človeka in njegovih pravic.«
Evropsko nagrado Mati Terezija iz Kalkute je omenil papež Benedikt XVI. na koncu angelusa v nedeljo, 11. decembra, med pozdravom predstavnikov Gibanja za življenje, ki so na podelitev nagrade prišli iz vse Evrope.
Tukaj še druge slike s te podelitve.
Vir: www.focolare.org