2310M-ArgentinaV Santa Maria v Catamarci se je aktivnost zadruge Tinku Kamayu okrepila. Več deset letna izkušnja dela za žene, potomke naroda Kalkački. video

besedilo video posnetka:

(glasba)
TINKU KAMAYU Skupaj za delo / zadruga za delo žena, potomk staroselcev
Margarita Ramirez, direktorica Tinku Kamayu (špansko): Sem Margarita. Sem potomka ljudstva Kalkavi: oče mojega pradeda je bil kačikua, poglavar plemena. Med krizo leta 2001 ni bilo ničesar: ni bilo dela za ljudi, v deželi je vladala velika revščina. Jaz sem odkrivala različne oblike revščine. Najbolj se me je dotaknila skupina žena s številnimi problemi: nanje niso gledali lepo in ko so šle iz hiše, so grdo govorili o njih. To zato, ker imamo tukaj ‘mačistično’ kulturo, po kateri žena ne sme priti iz hiše. Čutila sem, da je to neenakost. Zato sem osmim ženam predlagala tole: »Če imamo veliko denarnih problemov, zakaj ne začnemo s tkanjem?«
María Condori, Tinky Kamayu (špansko): Tinku Kamayu v jeziku kvekva pomeni: ‘zbrane za delo’. Tukaj sem se res čutila ovrednotena kot ženska. Margarita nam vedno pravi: »Ve ne smete čutiti, da ste več ali manj od kogar koli, ve ste podjetnice!«
María Ramírez, Tinku Kamayu (špansko): Prvi dan sem prišla v joku; zvečer sem odšla v joku, ker nisem znala presti, nisem znala ničesar. To, kar sem našla tukaj in kar me je podpiralo, je bilo to, da sem čutila, da imam veliko vrednost.
? (špansko): Predvsem čutim, da sem sprejeta, uresničena kot ženska, kot mati in kot žena.
Margarita Ramirez, direktorica Tinku Kamayu (špansko): Danes je Tinku zadruga s štirinajstimi delavkami in naša želja je – čeprav smo zrno peska – prispevati k ustvarjanju boljšega sveta. Da, naš cilj je odkupitev naših starodavnih začetkov. Rekle smo si: zakaj se ne vrnemo h kulturi dela naših prednikov, ki je bila v tkanju, v predenju? In to nam vrača svobodo.
? (špansko): Delamo obleke iz 100% naravnega materiala. Kupujemo od proizvajalcev v gorah, ki prihajajo in prodajajo ovčjo in lamino volno.
? (špansko): Vse obdelamo na naravni način in za barvanje uporabljamo olupke oreha, čebule in jarile, zdravilne rastline.
Margarita Ramirez, direktorica Tinku Kamayu (špansko): Zelo veliko veselje je za nas, ker lahko preko niti prenašamo našo kulturo.
María Condori, Tinky Kamayu (špansko): Meni se je zgodilo v življenju nekaj zelo velikega: Tinku mi je dala vse, vrnila mi je voljo do življenja, da me spoštujejo kot žensko, da sebe vrednotim in hočem, da me vrednotijo drugi. Po mojem mi tega nihče ne more vzeti.
(glasba)