Sophia_Open_DayPredstavljamo vam posebno univerzitetno izkušnjo, zelo inovativno in zanimivo, v upanju, da se bo tudi kdo iz naših logov odločil zanjo.
Akademska in življenjska izkušnja, ki je do danes zajela 150 študentov. Odprta vrata, da bi spoznali vsebino in način študija ter možnosti za naprej.

»Danes so tudi univerze v kulturno-ekonomski in družbeni krizi. Kaj vas je spodbudilo, da ste začeli s tem projektom in v čem je novost?«, je vprašanje Giorgie, Italijanke, predstavnice študentov, ravnatelju UIS, teologu Pieru Codi. S tem je izrazila vprašanja številnih študentov, zainteresiranih mladih ljudi, ki so v prišli v Loppiano ali so povezani prek svetovnega spleta z vseh koncev sveta za prvi “IUS Open Day” preteklega 1. marca.
V čem je novost? Povezovanje stroge znanstvene izobrazbe z modrostjo – od tod ime Sophia –, razumljeno kot večdisciplinski pogled, ki črpa pri koreninah krščanskega razodetja. Prav to je novost in poslanstvo tega univerzitetnega inštituta, katerega namen je vzgajati može in žene, ki bodo znali odkrivati usodo človeštva, kakor je povedal ravnatelj Piero Coda v video pogovoru v živo. Do danes je obiskovalo tečaje 150 študentov, od teh je tretjina diplomirala. »Izkušnja Sophie se je začela pred leti s “poletno šolo”,« je spomnil profesor Coda, »in namen je bil vzpostaviti odnos med različnimi disciplinami v luči karizme Chiare Lubich, da bi tako pretrgali s fragmentacijo med njimi. Danes je četrto leto delovanja UI in predlaga izobraževanje, ki si prizadeva premagati “shizofrenijo” med akademsko izobrazbo in družbenimi, političnimi in ekonomskimi izzivi današnjega sveta«.
Več novosti vzgojno-izobraževalne vsebine so predstavili profesorji Judith Povilus, namestnica ravnatelja, Antonio Maria Baggio, profesor politične filozofije, Alessandro Clemezia, teolog, in Giuseppe Argiolas, ekonomist. Z naslednjim septembrom se bo začel podiplomski študij iz “temeljev in perspektiv kulture edinosti”, kar se bo delilo na štiri področja specializacije: politični študij, trinitarična ontologija, ekonomija in menedžerstvo in končno “kultura edinosti”. Ta je namenjena študentom vseh mogočih specializacij, ki so odprti gradnji novega sveta in za katere je najpomembnejša razsežnost odnosov.
Zatem so se oglasili nekateri študentje Sophie iz različnih držav petih celin: Metta, Tajka budistične vere, o tem, kako študira v krščanskem okolju: »Zame je študij tu v prvi vrsti odnos bratstva in ti odnosi so jezik, ki nas vse povezuje, študente in profesorje, čeprav smo si različni, v razsežnost, ki jo odkrivam tudi v svoji veri«.
Marco, Italijan, diplomiral iz lokomotorike, obiskuje prvi letnik UI: »Kar zadeva prihodnost, se je moja izbira, da obiskujem Sophio, rodila iz želje, ki ni toliko v poglobitvi posebne discipline, ampak iz potrebe, da bi imel vzgojo, s katero bom lahko čim bolj razširil svoje kulturno in vednostno obzorje in se tako bolje spoprijel s svetom dela, ki mi zdaj ne ponuja gotovosti, zato je potrebna pobuda z moje strani«.