CH2260-LaPiraPochet-1080x630Italija – V mednarodnem študentskem centru Giorgio La Pira, ki že 37 let sprejema mlade z veliko koncev sveta, je v teku razstava slik Michela Pocheta, s katero prikazuje solze Boga, ki ozdravljajo človekove rane. video, v nadaljevanju je besedilo.

Spiker: Sredi Firenc skozi majhna neznana vrata vstopimo v prostor, ki ni niti najmanj neznan: to je mednarodni študentski center Giorgio La Pira, kjer se srečujejo in vzpostavljajo dialog tisti, ki prihajajo v Firence z veliko koncev sveta.
Fant: Jaz sem iz Konga, Brazzaville, Afrika.
Fant: Jaz sem iz Francije, iz Pariza.
Dekle: Kolumbijka.
Dekle: Jaz sem Argentinka.
Dekle: Jaz sem iz Carigrada, v Turčiji.
Fant: Jaz sem s Filipinov.
Dekle: Jaz sem Kitajka iz Kantona.
Spiker: Od začetkov leta 1978 je center sprejel in pomagal več kot 30.000 mladim, in to na različne načine: praktična pomoč in usmeritev pri študiju, prijateljstvo, a tudi duhovna in kulturna pomoč.
Center je hotel tedanji firenški kardinal Giovanni Benelli, navdihuje se pri dveh protagonistih pri ustvarjanju bratstva med narodi: to sta Giorgio La Pira in Chiara Lubich.
Maurizio Certini, direktor mednarodnega centra La Pira: Center je nastal s perspektivo zedinjenega sveta, da bi v Firencah nastal prostor kot majhna odprta vrata na Evropo, ki temelji na gostoljubnosti, pripravljena dati, a tudi prejemati in učiti se od vseh.
Silvia Hallak – Sirija: Imamo zelo dober odnos s centrom La Pira, in to že trideset let, ker tujec potrebuje nekoga, ki mu pokaže svojo ljubezen in bratstvo. Oni delajo prav to. Ta razstava pričuje o usmiljenju in naši poti, o naši ljubezni do Boga.
Spiker: Bog usmiljenja je naslov razstave v Centru La Pira. Na tej razstavi je nekaj del francoskega umetnika Michela Pocheta.
Michel Pochet: Ko je papež razglasil sveto leto usmiljenja, sem pomislil: Kaj si lahko nekdo, ki ni posebej veren, predstavlja pod usmiljenjem? Naslikal sem Rafaela, potem sem razumel, da bi lahko pojasnil Boga, ki skrbi za nas, če uporabim podobo, ki jo vedno uporabljam v zadnjem času, oči, ki sta kot ribi – kajti Rafael ozdravi očeta mladega Tobija prav z ribo -. Pomislil sem: Riba spominja na solze oči. Razumel sem: Bog skrbi za nas, tako da joka z nami. To je njegov način, kako skrbi za nas. Bog usmiljenja je Bog, ki joče z nami.
Rav Joseph Levi – rabin, poglavar iz Firenc: Usmiljenje je osrednja tema judovskega Svetega pisma. Usmiljenje je razsežnost, ki vse nas spominja, kdo smo, kako se lahko pojavimo pred božanstvom polni ponižnosti in volje pomagati drugemu, ki je preprost, ob nas in človek in nosilec božje podobe v sebi kot mi.
Mohamed Osman – Somalija (prvi predsednik islamskega kulturnega združenja iz Firenc): Usmiljeni Bog je za nas muslimane prva vrstica Korana, ki se začenja prav tako: »V imenu Boga, usmiljenega in blagega.« Bog je usmiljen, to doživljamo v centru La Pira že veliko let in hočemo nadaljevati s pogumom, nič nas ne plaši.