Chiara Lubich

Vir: Città Nuova

 

Bog je prišel na zemljo in bil je brez stanovanja, da bi našel prostor za osamljenosti v domu iz src in v družini, ki zna sprejemati, ne da bi delala razlike.

 

»V prenočišču zanju ni bilo prostora« (Lk 2,7). Beseda, Božji Sin, se rodi “zunaj”: »V svojo lastnino je prišla, toda njeni je niso sprejeli« (Jn 1, 11). Zanj, ki je prišel iz nebeškega doma, tukaj ni bilo doma. Njegov dom je Marijina in Jožefova ljubezen, ki ni iz zidov, ampak iz dveh src, ki bijeta zanj.
Angel oznani pastirjem veselje nad rojstvom Odrešenika: njihov dom je trava na travniku in zvezdno nebo. Tudi oni prebivajo “zunaj”, njihova družba so ovce. Imajo izjemen prednost, da se prvi srečajo s tistim, ki ga pričakuje celotno ljudstvo, da slišijo čudovite besede in postanejo oznanjevalci novosti. Prvič v svojem življenju nagovorijo druge, ki poslušajo njihovo pripoved in so zaradi nje osupli.
Narava je resnično postala dom za pastirje. Tja je prišel tisti otrok s svojo materjo in s svojim očetom ter prinesel mir, jih naredil za ustvarjalce odnosov, ki se rodijo iz tega, ker so usmerjeni k njemu, ki je središče zanimanja in pričakovanj. Niso več “zunaj”, oni sami vabijo druge, naj izstopijo iz svoje oddaljenosti in se približajo Bogu, ki je postavil svoj šotor med ljudmi (prim. Raz 21,3).
Toda, kaj pomeni, da je Božji Sin prišel k nam? Da je “zunaj”? Po njegovem iziti pomeni izstopiti iz središča samega sebe, njegove biti, ki je ljubezen. Njegov dom je ustvariti dom, da bi sprejel, dajal prednost tistim brez doma in jim odkril, da je njegova ljubezen zanje in da so poklicani, da usmerjajo druge ljudi k njegovemu šotoru.
Ni hotel kamnitega doma, ker so za temi zidovi velikokrat sebičnosti. Izbral je dom src, ki je odprt, ni samo na enem kraju, da bi iskal osamljenost, ki jo lahko napolnijo samo matere, očetje, bratje in sestre.
Božji Sin je izšel iz svoje družine, da bi jo ponovil med nami, ko bi postavil na glavo prednosti, privilegije, družbene razlike. Majhen je, a prav zato postavi na glavo naše veličine in nam pove, da ima naš dom pomen, če v njem prebiva tisti, ki hoče živeti bratstvo.

 

Druga Chiarina besedila