EXPO secondayDogodek so organizirale skupnosti Gibanja fokolarov iz Kanade in ZDA, potekal je 27. in 28. aprila. Z njim so prikazali izkušnje na različnih področjih družbenega življenja v Severni Ameriki in v Dominikanski republiki.

V hotel Sheraton v Chicagu, primerno pripravljen za to priložnost, je prišlo skoraj 500 udeležencev iz celotne Severne Amerike, Santa Dominga, Avstralije in Evrope. Spletna povezava je registrirala še kakih tisoč stikov.
Expo 2013 je prikazal ustvarjalno, delavno in pogumno Ameriko posameznikov in skupnosti, ki se povezujejo, in ko se spoznajo, stopijo na isto pot. Med dogajanjem v dvorani niso predstavili ne tem, ne poročil, ne okroglih miz ‒ le paleto kratkih izkušenj kot uvod v osem delavnic v soboto popoldne. Glasba, delo, vera, zdravje, vzgoja, ekologija, civilne iniciative, mediji in komunikacija: pozitivne spremembe so se začele v teh okoljih.
20130502-01 Expo2013»Ta sprememba se začenja v odnosu, ki se ustvarja med ljudmi, in ti ustvarjajo družbeno tkivo,« je povedal kardinal Francis George, nadškof mesta, med svojim pozdravom. »To voščim tudi v bodoče: da bi še naprej ustvarjali edinost na vseh ravneh, čeprav je treba tvegati, kajti to je najbolj potrebno za današnjo družbo.«
Med drugimi je tvegal tudi Carol Spale, ki živi v Chicagu: ko je bilo težko v njegovi družini, so mu nekateri sosedje pomagali in sprožili verižno reakcijo. Danes celotna mestna četrt dela v prid najbolj potrebnih v mestu, v kar so pritegnili vse ravni uprave. Tudi to je medsebojnost!
Marisol Jimenez v Santo Domingu vodi šolo Cafè con Leche, ki zagotavlja topel obrok in izobrazbo več kot 500 otrokom. Šola ima pomembno vlogo za vzpostavljanje družbene skladnosti v najbolj revnih četrteh mesta.
Podobno se dogaja v Kanadi, podobno po vsej Severni Ameriki: v Chicagu so se zbrali, da bi se pogledali v obraz, preverili, na kateri točki so, in z novim pogumom razvijali najrazličnejše akcije na vsej celini.
Vir: Umanità Nuova online: Expo 2013, creare la rete dalle piccole cose

Galerija slik