Evangelij: »Zaupajte v Gospoda vekomaj, kajti samo Gospod Bog je večna skala.« (Iz 26,4)

Božja zvestoba je neomajna, kot skala, in to je odrešilno razodetje ne le za Izraelovo ljudstvo po izgnanstvu, kot napoveduje Izaija, ampak tudi za vsakega od nas. Zaupati v Gospoda torej pomeni graditi svoj obstoj tako, da gremo h koreninam, kajti globlji so temelji, višje bomo lahko gradili; bolj mu zaupamo, trdnejša bodo tudi naša dejanja.

Družinske napetosti

Ko je moj brat D., ki je bil jezen, kako je z njim ravnal R. (drugi brat), rekel, da ga ne želi več videti, sem pomislil, da bi morali imeti pri naših letih, vsi smo starejši od 70 let, večje usmiljenje med seboj. Zato je nastala zamisel, da bi se družina zbrala na pikniku v parku Jells, na nevtralnih tleh. Toda na dogovorjeni dan se R. ni pojavil. Vse, kar sem lahko storil, je bila molitev, da bi se njegovo trmasto srce omehčalo. Nekaj dni pozneje sem ga poklical: ni se dobro počutil in že nekaj časa ni jedel. Odgovoril sem mu, da mu bom prinesel dobro juho. Ko je prišel k njemu, mi je bil hvaležen predvsem zato, ker ga nisem obsojal. Pozneje sem doma poklical D., da bi ga obvestil, in rekel je, da je pripravljen obiskati brata, če se dogovorim z njim za to. Ko sta se naslednjo nedeljo srečala, sta se na začetku počutila nelagodno, a sta se čez nekaj časa začela povsem normalno pogovarjati; nazadnje nas je R. povabil na večerjo. Zadovoljen sem z rezultatom in upam, da bo moj majhen prispevek pomagal odpraviti nekatere napetosti v družini.

(Gill – Avstralija)

Dajanje napitnine

Pred nedavnim zvišanjem plač zdravnikov in zdravstvenega osebja je bilo na Madžarskem v navadi, da smo zdravnikom dajali napitnino glede na opravljeno storitev, kot določeno plačilo. Kot glavni kirurg tega nisem sprejemal, tudi zato, ker sem vedel, da si veliko ljudi brez finančnih sredstev izposoja denar, da bi lahko plačali zdravnika. Zato sem to zavračal, čeprav so vsi počeli drugače, dokler me kolega ni opozoril, da bi lahko nesprejemanje napitnine pomenilo za bolnike, da operacije ne bom dobro opravil. Nekega dne, ko je starejša gospa potegnila običajno ovojnico zame, sem ji rekel: »Kot zdravnik sem vam na voljo in za to sem plačan. Če pa vam je lažje, da sprejmem to ponudbo, predlagam, da jo date družini v stiski.« Zamislila se je, nato me je prijela za roko: »Doktor, to, kar ste mi povedali, mi zagotavlja, da resnično mislite na ljudi. Zahvaljujem se vam, in če se strinjate, bom z veseljem pomagala nekomu v stiski skupaj z vami.«

(P.M. – Madžarska)

Uredila Maria Grazia Berretta

(povzeto po Il Vangelo del Giorno, Città Nuova, leto VIII, št. 2, november-december 2022)