Za človeka je najtežji občutek lastne ničvrednosti pred življenjskim dogajanjem, sprejemanje tega, da ne more storiti ničesar. Biti orodje v Božjih rokah zato pomeni, da se damo na razpolago, da na novo odkrijemo lastno vrednost v tem, da prepustimo drugemu, da dela; da se naučimo umetnosti prepuščanja Bogu in zaupanja njemu.

Previdnost

Kot vodja oddelka v svojem podjetju sem nekega dne opazil agresivno vedenje pri običajno zelo mirnem sodelavcu. Povabljen na pogovor mi je zaupal svoje težave z ženo, ki se je izkazala za nasilno, tako da je na njega položila roke. Od njega je zahtevala vedno več denarja. To je bil razlog za nadurno delo. Od takrat me je ta sodelavec začel klicati tudi zunaj službe, ko mu je šlo slabo, saj je bil prepričan, da bo v meni našel nezainteresirano poslušalko. Ko pa sem spoznala, da sem zanj postala nekakšno zatočišče, sem iz krščanske previdnosti začutila potrebo, da se o tem pogovorim z možem. In prav on, potem ko mi je pomagal razumeti, da temu moškemu ne predstavljam le prijateljice, temveč ideal ženske, je predlagal, ki se je izkazala za zmagovalno: povabil je družino tega sodelavca na praznovanje rojstnega dne. Ko sva vse zaupala Bogu in zahvaljujoč vzdušju, ki so ga ustvarili najini otroci z igrami in triki, je odnos, vzpostavljen z drugim parom, dajal upanje na spremembo razmer.

(G.T. – Portugalska)

Zbogom, kolo!

Že nekaj časa je, kar sem morala svoje ljubljeno kolo, spremljevalca številnih potovanj in izletov, pospraviti v garažo. Zaradi dvojnih leč sem zdaj prisiljena ves čas hoditi peš. Če sem iskrena, sem to težko sprejela: kolo je bilo zelo uporabno, saj sem v košarico lahko spravila nakupe in druge stvari, ki jih moram zdaj nositi v roki. Na srečo živim v majhnem kraju, kjer je vse, kar potrebujem, v bližini. Vendar pa sem odkrila še eno prednost tega, da sem brez dveh koles: izognem se padcem, ki so pri določeni starosti tako pogubni. Pravzaprav mi hoja daje priložnost, da spoznam veliko ljudi, se pogovarjam … in vedno najdem kaj žalostnega ali veselega, kar lahko podelim. Skratka, vse je izraz Božje ljubezni, če smo pripravljeni izpolnjevati njegovo voljo. Bolje se je v nebesa odpraviti brez kolesa, kot pa da bi šli hitreje… in kam potem?

(Marianna – Italija)

Uredila Maria Grazia Berretta

(povzeto po Il Vangelo del Giorno, Città Nuova, leto IX – št. 1 – januar-februar 2023)