Živet evangelij: »Mislite na to, kar je zgoraj, ne na to, kar je na zemlji.« (Kol 3,2)

Za kristjana je vstajenje konkretno dejstvo, nekaj, kar se zgodi, srečanje, ki spremeni vsako človeško perspektivo; dogodek, ki nas spomni, da je naše prebivališče v nebesih in tja mora biti usmerjeno naše življenje, navzgor. Pričujemo o vrednotah, ki jih je Jezus prinesel na zemljo.

Drugi kot nekdo, ki ga je treba ljubiti

Študiram medicino in sem v četrtem letniku. V bolnišničnem okolju je bolna oseba skoraj vedno uporabljena kot predmet študija. Vsakdo je “primer”, predstavlja bolezen. Običajno med praktičnim poukom vsakega bolnika pregleda trideset študentov. Kar se mene tiče, sem hitro spoznala, da je za bolnika takšna norma lahko neprijetna in večkrat boleča, zato sem, ko sem bila na vrsti za sodelovanje pri predavanju, odgovarjala: »Ne, ne bom šla, bolnik je že veliko pretrpel. Ne bi želela, da bi z menoj ravnali na tak način. Ko bo prišel naslednji bolnik, ga bom prva pregledala.« Sošolci so mi ugovarjali, da se s tem ne bom nikoli naučila in ne bom postala dobra zdravnica, pozneje pa so, ne da bi vedela, profesorju sami predlagali, naj vsakega bolnika pregleda največ pet študentov. Ves razred je hotel podpisati to zahtevo in profesor se je strinjal. Zaključek je, da se s to metodo bolje učijo, pacienti pa čutijo, da so spoštovani.

(Regina – Brazilija)

Odpiranje okna

Včasih padec z zlomom rame nenadoma spremeni življenje: počitnice, skrb za vnuke, nakupovanje … Vse zdaj pade na mojo ženo, ki je od upokojitve tudi nehala uporabljati avto. Nekega dne me je vnukinja, s katero sva se pogosto igrala igro iskanja pozitivnega v negativnem, vprašala, kje je pozitivno v tej neželeni negibnosti. Odgovorim, da zaradi svojega novega stanja odkrivam, da sem včasih počel veliko stvari, da sem bil kot kos lesa, ki ga vleče za sabo tok reke. Vedno obstaja še kakšna druga možnost poleg načrtovane, kot novo okno, ki se odpre v sobi in ti pokaže pokrajino, ki je prej nisi videl. Vnukinja se zamisli in umolkne. Potem pa, kot da bi jo prebudilo odkritje, nadaljuje: »Dedek, imam sošolko s slabim značajem. Poleg tega, da preklinja, je vedno jezna na vse. Vsi se izogibamo pogovora z njo in ustvaril se je nekakšen zid, ki jo izolira. Morda moram tudi jaz odpreti okno zanjo.« Lepših besed ne bi mogel slišati.

(H.N. – Slovaška)

Uredila Maria Grazia Berretta

(povzeto po Il Vangelo del Giorno, Città Nuova, leto IX – št. 1 – marec-april 2023)