Papež Frančišek bo 7. decembra sprejel predsednico Margaret Karram in voditelje Gibanja fokolarov po svetu. Ob 18. uri bo v baziliki sveta Marija Velika v Rimu potekalo evharistično slavje, ki ga bo vodila njegova eminenca kardinal Kevin Joseph Farrell, prefekt Dikasterija za laike, družino in življenje.

7. december 1943 je uradni dan nastanka Gibanja fokolarov, torej dan, ko se je Chiara Lubich za vedno posvetila Bogu. Pred 80 leti se je začela majhna skupnost, ki je v opustošenju druge svetovne vojne želela obnoviti mir in edinost med vsemi. Kmalu se je razširila po vsem svetu ter postala del toka novih karizem Cerkve. V središču duhovnosti in delovanja Gibanja je evangelij, zlasti Jezusova molitev: »Da bi bili vsi eno« (Jn 17,21).

Danes je Gibanje prisotno v 182 državah, kar je znamenje univerzalnosti in nujnosti edinosti in bratstva v teh razdrobljenih in tragičnih časih. Vanj so vključeni tudi kristjani različnih cerkva, verniki številnih verstev in ljudje brez verske opredelitve.

Papež Frančišek bo 7. decembra na avdienci sprejel Margaret Karram, predsednico Gibanja fokolarov, Jesusa Morána, sopredsednika, in skupino voditeljev Gibanja.

»Da nas bo sveti oče sprejel 7. decembra 2023, natanko osemdeset let po prvem ‘da’ Chiare Lubich Bogu, je za nas izjemno in presenetljivo darilo,« je pojasnila predsednica. »Papežu želimo prinesti ljubezen in naklonjenost več tisoč ljudi po vsem svetu, ki živijo karizmo edinosti, in obnoviti svoje služenje Cerkvi na poti sinode v sodelovanju z mnogimi drugimi, ki želijo prispevati k miru in ljubezni, da bi olajšali rane človeštva.«

Istega dne ob 18. uri bo v baziliki Marije Velike zahvalna maša za 80 let življenja Gibanja, ki jo bo vodil kardinal Kevin Joseph Farrell, prefekt Dikasterija za laike, družino in življenje, skupaj z več kardinali, škofi in duhovniki.

»Ta dan,« nadaljuje Margaret Karram, »bo zaključek romanja, ki smo ga želeli opraviti na nekatere svete in pomembne kraje v Assisiju, Loretu in Rimu, da bi se zahvalili, prosili za odpuščanje ter začeli znova s pogumom in upanjem. Tudi skupnosti Gibanja po vsem svetu bodo obletnico doživljale z enakimi občutki in cilji, da bi bile “priče bližine z bratsko ljubeznijo, ki premaga vsako oviro in doseže vsako človeško stanje”.«1

Stefania Tanesini

1Nagovor svetega očeta Frančiška udeležencem Vrhovne skupščine Gibanja fokolarov, 6. februar 2021.