Tu je kratek video posnetek, ki predstavlja Chiaro Lubich, ustanoviteljico Gibanja fokolarov.

V nadaljevanju je besedilo.

Odlomki intervjuja s Chiaro Lubich

Ta karizma … Veliko govorim o ljubezni, a to je bila karizma luči. Dala je, da sem videla; v pomembnem trenutku v začetku našega življenja – spominjam se, da je bil praznik Kristusa Kralja – je bilo zapisano v mašnem besedilu: »Prosite in dal vam bom v dediščino narode« Spominjam se, da je bilo to za nas že živo, svojim tovarišicam sem rekla: »Prišle bomo v ves svet!« in zdaj je tako. Tam smo skupaj prosile, da bi bile lahko orodja za prinašanje tega duha ljubezni in luči v ves svet.

Na moje razmišljanje se je nekako namestila luč, ki je bila delno moje in delno razmišljanje Drugega. Prehod je bil zelo nežen. Bog te namreč ne zlomi, saj milost naravo povzdigne, je ne uniči. Zato je prišlo prav vse, kar je bilo v meni, in milost je to povzdignila. Nisem prestrašena, ne! Občasno me pravijo: »Kdo ve, kolikšna odgovornost?« Nikakršne odgovornosti ne čutim, ker jo ima on!

Veste, tudi zdaj je vse luč. Bog me vodi, vodi me on, karizma, ki je dar Svetega Duha. Vidim. Vidim in povem in dajem in se uresničuje, a to ni moja zasluga, zasluga je v tem, da me je Bog uporabil za orodje, on ga izbere.
Morali smo udejanjiti Jezusovo molitev, ko pravi: »Da bi bili vsi eno«, da bi bili vsi ena družina, da bi bili vsi … in to se uresničuje. Ko bom v drugem življenju, bodo seveda drugi peljali naprej.

Če bi morala v oporoki pustiti zapuščino, bi vsem zapustila Jezusa med nami. Ljubite se med seboj, kakor nas je ljubil Jezus, bodite pripravljeni umreti drug za drugega, bodite družina. To bi svetovala, dovolj, vse je v tem!