2. izdaja “Eno mesto ni dovolj Chiara Lubich državljanka sveta”

V drugi izdaji tekmovanja za šole, v katerem je letos sodelovalo več kot 3000 učencev iz 144 razredov s 314 prispevki, so bile podeljene nagrade in nekaj priznanj za zasluge.

V četrtek, 19. maja, je potekala podelitev nagrad za nacionalni natečaj “Eno mesto ni dovolj, Chiara Lubich državljanka sveta”, ki ga že drugič pripravlja Center Chiare Lubich v sodelovanju z italijanskim ministrstvom za izobraževanje, Fundacijo zgodovinskega muzeja Trentino in New Humanity Gibanja fokolarov.

© CSC Audiovisivi

V dvorani mednarodnega sedeža Gibanja fokolarov so sprejeli številne razrede iz različnih delov Italije, ki so ob tej priložnosti obiskali Center Chiara Lubich in hišo, v kateri je Chiara živela. Druge šole so se povezale prek videokonference, na primer razred 3A gimnazije “Aldeno Mattarello” v Trentu, ki je skupaj z županom spremljal slovesnost iz mestne hiše. »Mislim na to, kar je Chiara Lubich hotela od mesta Trenta: biti in postati žareče mesto. To pomeni biti mesto, ki je navdušeno nad drugimi.« je dejal župan Trenta Dr. Franco Ianeselli, »Zaradi številnih državljanskih akcij, ki jih izvajajo naši mladi, lahko rečem, da so goreči. Kot občina smo v svoj statut vključili sklicevanje na mesto, ki se odpira, se srečuje s kulturami in je predano soočanju. Vemo, kako pomembno je to, zlasti v tem vojnem času. Vendar se vsi zavedamo, da mora biti to prizadevanje, to poslanstvo, vsekakor v institucijah, vendar mora biti tudi del dejanj vsakega našega državljana. Zato se vam še enkrat najlepše zahvaljujem za to čudovito pobudo.«

Letošnje tekmovanje je imelo veliko ogledov na družbenih omrežjih in je doseglo približno tri tisoč učencev v učilnicah!

Na natečaj je prispelo 314 prispevkov v obliki individualnih del, del manjših skupin ali razredov iz skoraj vseh italijanskih regij.

Na tekmovanju je sodelovalo 14 osnovnih šol s skupaj 33 razredi (68 prijav), 28 višjih razredov s skupaj 49 razredi (102 prijav) in 39 srednjih šol s skupaj 62 razredi (144 prijav). »Zdi se, da je bil cilj natečaja pri vseh dosežen: seznaniti z osebnostjo Chiare Lubich, njeno zavzetostjo in pričevanjem za gradnjo miru, bratstva in edinosti med narodi,« je pojasnila Alba Sgariglia, soodgovorna za Center Chiare Lubich. »Zelo smo cenili raznolikost izrazov, ki so jih učenci uporabili: igre, risbe, stripi, kratka besedila, napisana z razmišljanji in osebnimi izkušnjami, pogovori, dnevniki, časopisni članki, pesmi, poezijami, powerpointi, video posnetki. Vsi izražajo predanost, domišljijo in navdušenje. Izbrati je bilo res težko. Zato bi radi omenili tudi vsa dela, ki niso bila nagrajena, a si zaslužijo omembo! Tiste, ki se dogodka niso mogli udeležiti, vabimo v Rocca di Papa, da obiščejo kraje, kjer je živela Chiara Lubich, in center, ki ji je posvečen.«

Letos je projekt sprejelo tudi ministrstvo za izobraževanje, kar je omogočilo objavo razpisa za vse osnovne in srednje šole za šolsko leto 2021-2022. »Ministrstvo podpira in spodbuja različna tekmovanja za italijanske dijake in šole,« sta pojasnila dr. Roberto Frisone in dr. Francesca Di Giugno, ki sta na podelitvi nagrad nastopila kot predstavnika ministrstva. »Zakaj smo se odločili podpreti to tekmovanje? Iskreno povedano, Chiare Lubich nismo poznali, a nas je navdušila, presenetilo nas je dejstvo, da na posveten način govori o vrednotah, ki so skupne vsem, in da bi o tem lahko govorili v šolah in učencem z jasnostjo, s katero je Chiara o tem spregovorila svetu. To je pozitivno sporočilo za šole, zato smo ga delili z njimi.«

Prvo nagrado v osnovni šoli je prejel razred 5A šole Scuola Paritaria SS. Sacramento di Vermicino. Izdelali so namizno igro z imenom “Dark Light”. »Učiteljica nam je veliko povedala o tem projektu, saj je to nekaj, kar nam pomaga rasti,« pojasnjuje Lara iz 5.A. »Spodbudila nas je, da smo sodelovali na različnih tekmovanjih, tokratno pa nam je bilo še posebej všeč, ker je govorilo o ljubezni do drugih. Začeli smo z ogledom filma “Chiara Lubich, ljubezen premaga vse”. Bilo je zelo močno! Zato smo ob misli na znamenito igro goske zasnovali igro na veliki plošči, ki smo jo poimenovali “Svetlo temno”: svetli del predstavlja svetlobo, ki premaga temo, da bi vedno ostali srečni. V več okvirčkih so stavki, ki nam pomagajo spodbujati ljubezen in prijateljstvo: ‘poskusi objeti bolno osebo’ ali ‘ljubi sovražnika’.«

Prvo nagrado v kategoriji 1. razred srednje šole je prejela šola “Giosuè Carducci” iz San Catalda (Caltanissetta) za multimedijski projekt z naslovom “Svet brez revščine”.

Prva nagrada v kategoriji srednjih šol 2. razreda je pripadla državni klasični gimnaziji “A.D’Oria” v Genovi za multimedijski elaborat “Koinonia”, ki predstavlja podjetje, navdihnjeno z vrednotami občestvene ekonomije.

Vsa dela bodo kmalu na voljo na spletni strani www.centrochiaralubich.org.

Lorenzo Russo