14. marca 2022 mineva štirinajst let od odhoda Chiare Lubich v večnost. To je priložnost, da se spomnimo njenega življenja in karizme, ki ji jo je Bog dal sredi druge svetovne vojne.

“Chiarin pogled na življenje in svet je treba znova predlagati, premisliti in živeti v svetu, polnem praznine, kakor velja za današnji čas.” Te besede je zapisal Andrea Riccardi, ustanovitelj skupnosti sv. Egidija. Taka spodbuda je zelo aktualna v tem času bolečine in negotovosti zaradi vojne Rusije proti Ukrajini. In prav tako aktualne so besede Chiare Lubich o miru: “Delavci za mir so tisti, ki tako zelo ljubijo mir, da si ne omahujejo storiti vse, da bi ga dali vsem, ki so v neslogi”.

Te dneve potekajo po vsem svetu, kjer je prisotno Gibanje fokolarov, najrazličnejše pobude tako v molitvi za mir v Ukrajini in povsod tam, kjer divjajo vojne in konflikti, kot dogodki, s katerimi se želimo spomniti Chiarinega odhoda v nebesa.

V Sloveniji potekajo v več krajih maše zanjo, v nedeljo, 13. marca, ogled filma o Chiarinem življenju z naslovom Ljubezen premaga vse. Priložnost za srečanje njene družine in poživitev odnosov in življenja karizme duhovnosti edinosti.

Drugod je prav tako živahno, nekatere dejavnosti potekajo v živo, druge preko zoom-a.

V.B.