OIndia solidarietad podeljevanja materialnih dobrin do duhovne in psihološke podpore: vse se zdi kapljica v veliki tragediji zaradi covida-19 v Indiji. In vendar se lokalne skupnosti še naprej borijo z vero v Boga in medsebojnim zaupanjem. 

»Minil je en teden, odkar smo bili pozitivni na covid-19. Na internetu ne iščemo nobenih informacij in ne dovolimo si gledati televizijskega dnevnika. Prav tako se zaradi ničesar ne pritožujemo. Vsak dan je za nas poseben. Izboljšuje se. Vaše molitve, sporočila in voščila, pa še hrana, polna topline, nam dajejo moči, zato čutimo bližino in podporo vsakega izmed vas. Še naprej darujemo hvaležnost za najmanjši blagoslov, ki nam je bil dan.«

To je bilo sporočilo preko WhatsAppa, ki ga je poslala družina iz skupnosti Gibanja v Mumbaiu. To je žarek upanja in poguma v tem temnem času. Ne mine dan, da ne bi izvedeli za smrt sodelavcev, prijateljev in občasno tudi sorodnikov. Vse to se pridružuje stalnemu pozivanju vseh medijev, kako se sistemi rušijo in družine ne zmorejo dostojno skrbeti za svoje drage, ki so bolni ali so umrli.

Indija ima 1,3 milijarde prebivalstva in pričakovati je bilo veliko pozitivnih na covid-19. Država je vse leto, do aprila, uspela zavirati širjenje virusa z različnimi načini: od skrajnega zaprtja do sledenja stikov in masovnega cepljenja. Zdaj pa se stanje vsak dan slabša, virus mutira na več koncih države in javni zdravstveni sistem poskuša vzdrževati potrebe, kakršnih do zdaj še ni bilo – po zdravilih, kisiku in respiratorjih.

Med pandemijo je skupnost Gibanja neutrudno delala in začela s skupnostjo dobrin na nacionalni ravni, da bi tako pokazala bližino in ponudila ekonomsko pomoč za tiste, ki so izgubili delo ali rabijo denar za vsakdanje potrebe. Projekt Udisha Gibanja v Indiji je pomagal skoraj 80 družinam z nizkim prihodkom v nekaterih skupnostih v Mumbaiu. Zanje so priskrbeli hrano, zdravila, plačali so šolanje, knjige

, najemnino, elektriko idr. Sredi drugega vala je nekaj mladih nadaljevalo z delom na projektu #DaretoCare (Drzniti si skrbeti) v domu za brezdomce.

Velik del truda in energije skupnosti Gibanja gre za reševanje človeških življenj, zato nudijo zdravstveno pomoč. Ko smo prejeli nujno prošnjo iz Holy Family Hospital v Mumbaiu za koncentratorje kisika za 160 postelj na oddelku za covid-19, je skupnost takoj našla sponzorje za dva aparata, sesaj pa išče še druge.

Drugi val je še vedno na višku. Družine iz Gibanja so čutile potrebo, da se medsebojno podprejo, zato so se začele vsak dan povezovati v polurno molitev. S tem so našle podporo v bolečini, nemoči in osamljenosti nekaterih. Kot v prvih časih Gibanja, ko je skupnost iz Trenta (Italija) odkrila, da je Bog Ljubezen kljub divjanju druge svetovne vojne, postaja spletna molitev način, da bi izrazili, da so ena sama družina, vsi enaki in zedinjeni v Božji ljubezni.

Annabel Dsouza iz Mumbaia, Indija