Izjava predsednice Gibanja fokolarov po izbruhu hudega nasilja v Sveti deželi 7. oktobra 2023: »Pravičnost, dialog in sprava, nepogrešljiva orodja za izgradnjo miru«

Ni besed, s katerimi bi lahko izrazila neskončno bolečino zaradi izraelskega in palestinskega ljudstva; zaradi mrtvih, ranjenih, talcev, pogrešanih in zaradi njihovih družin, kar je posledica zadnjega, najhujšega izbruha nasilja v moji deželi.

Z globoko vero se skupaj s celotnim Gibanjem fokolarov pridružujem pozivu papeža Frančiška, pozivu latinskega patriarhata v Jeruzalemu, besedam miru voditeljev različnih krščanskih cerkva in voditeljev verstev zlasti izraelsko-palestinske regije ‒ in prosim, naj se orožje ustavi in naj razumemo, da kot je dejal papež Frančišek pri današnji molitvi Angelovega češčenja »terorizem in vojna ne pripeljeta do nobene rešitve, ampak je vsaka vojna poraz«.

V molitvi k Bogu miru in pravičnosti sem zedinjena z vsemi po vsem svetu, ki darujejo molitve, trpljenje in delovanje, da bi mir zmagal nad sovraštvom in terorjem. Posebej se zahvaljujem tistim, ki so mi pisali iz krajev spopadov, kot je Ukrajina, in izrazili svoje darovanje in bližino kljub tragičnim razmeram, v katerih živijo že več kot leto dni.

Zavežimo se, da bomo gradili bratski svet in storili vse, kar je v naši moči, da bi ti narodi in vsi, ki so v enakih razmerah nestabilnosti in nasilja, našli pot do spoštovanja človekovih pravic; kjer so pravičnost, dialog in sprava nepogrešljiva orodja za gradnjo miru.

Rim, 8. oktober 2023

Margaret Karram

Predsednica Gibanja fokolarov