Nedelja, 2. 8. 2020

KAJ PRINAŠAMO V SVET?

Gremo skupaj v svet, Chiara mladim na Genfestu 1990:

Vprašajmo se: kaj bi rekel Jezus pred tolikimi tragedijami v svetu? »Saj sem vam rekel, da se imejte radi. Ljubite se, kot sem jaz ljubil vas.«

Da, tako bi rekel pred temi in pred drugimi najtežjimi razmerami današnjega sveta. Njegove besede pa niso le objokovanje tistega, kar ni bilo storjeno. On jih danes resnično ponavlja. Kajti umrl je, nato pa je vstal, in je, kot je obljubil, z nami vse dni do konca sveta.

In kar nam pravi, je izredno pomembno. »Ljubite se med seboj, kakor sem vas jaz ljubil«, je namreč poglavitni ključ za razrešitev vsakega problema in temeljni odgovor na vsako človeško zlo.

Jezus je zapoved ljubezni označil za “mojo” in “novo”, ker je značilno njegova, saj jo je napolnil z edinstveno in popolnoma novo vsebino. »Ljubite se, kakor sem vas jaz ljubil.« On pa je dal za nas življenje.

V takšni ljubezni je torej življenje postavljeno na kocko. Prav ljubezen, ki je pripravljena dati življenje, je tisto, kar On zahteva tudi od nas v odnosu do bratov.

Njemu ne zadošča prijateljstvo ali dobrohotnost do drugih; ni mu dovolj človekoljubje, niti zgolj solidarnost. Ljubezen, ki jo zahteva, se ne izčrpa v nenasilju. To je nekaj dejavnega, izredno dejavnega. Zahteva, da ne živimo več zase, pač pa za druge. In to terja žrtvovanje, napor. Od vseh zahteva, da se iz strahopetnih in egoističnih ljudi, osredotočenih na lastne koristi in na lastne stvari, spremenimo v majhne vsakodnevne junake, ki so dan za dnem v službi bratom, pripravljeni darovati celo življenje v njih korist.

Tako je treba ljubiti, da ste najprej sami pričevalci te ljubezni, preden jo predlagate drugim.

Pričevalci, vzori: naj svet vidi, kako se ljubite, da bi lahko ponovil, kar je nekoč dejal o prvih kristjanih: »Glej, kako se ljubijo in drug za drugega so pripravljeni umreti«.

Tedaj bo postavljen trden temelj in zakoreninilo se bo drevo, čigar razcvet hočemo videti.

Medsebojna ljubezen med vami bo namreč imela posledice z neskončno vrednostjo, kajti kjer je ljubezen, tam je Bog in kot je rekel Jezus: »Kjer sta dva ali so trije zbrani v mojem imenu (kar pomeni v njegovi ljubezni), tam sem jaz sredi med njimi«.

Imeli boste torej Kristusa med seboj, Kristusa samega, Vsemogočnega, in od njega boste lahko pričakovali vse.

On sam bo deloval z vami v vaših deželah, ker se bo nekako vrnil v svet, v vse kraje, kjer boste, ker ga bo ponavzočila vaša medsebojna ljubezen, vaša edinost.

On vas bo razsvetljeval o vsem, kar morate storiti, On vas bo vodil in podpiral, On bo vaša moč, vaša gorečnost in vaša radost.

Zaradi Njega se bo svet okrog vas spreobrnil k slogi, vsaka ločitev se bo zacelila. Saj je on to obljubil: »Da bodo eno in bo svet veroval«.

Sprejeli ste torej vzvišeno obveznost; nihče razen Njega ne more biti vodja vašega boja.

Ljubezen med vami in ljubezen, posejana v mnogih delih sveta med posamezniki, med skupinami, med narodi, z vsemi sredstvi, da bi se konkretiziral prodor ljubezni, o katerem veliko govorimo, da bi se tudi z vašim prispevkom krepila civilizacija ljubezni, ki jo vsi pričakujemo.

K temu ste poklicani. In videli boste velike reči.

Pomislite: če je v tem koščku zgodovine, ki smo jo pravkar preživeli, zmagal predvsem Bog, kaj bo, če se bo neposrednemu Božjemu delovanju pridružilo delovanje mladih, mnogih mladih, ki jih bo pri njihovem delovanju vodil Kristus, navzoč med njimi po ljubezni?